Op het Nederlands Theater Festival heeft Erik Franssen gisteren de Nikon Theaterfotografie Prijs 2016 gewonnen. Voor zijn  fotoserie van de voorstelling Oma, mag ik mijn pop terug in opdracht van Theater Gnaffel ontvangt hij 2.500 euro.

De keuze voor Franssen was volgens de jury een vanuit het hart. ‘Misschien zijn het technisch niet de sterkste foto’s van alle inzendingen, maar ze hebben alle juryleden recht en tot diep in het hart geraakt. De foto’s ontroerden vanaf de eerste aanblik en veroorzaakten liefde op het eerste gezicht, dankzij de heldere vastlegging van wat de regisseur en de acteurs blijkbaar beoogden.’

De jury bestond dit jaar uit theatermarketeer Sophie Braam, theaterproducent Fred Boot, vakfotografen Chris van Houts en Deen van Meer en acteur Sijtze van der Meer. Sinds 2015 wordt de Nikon Theaterfotografie Prijs uitgereikt, als opvolger van de VVTP TheaterFotoPrijs die in 2012 voor het laatst werd uitgereikt aan Jan Versweyveld.

Genomineerd naast Franssen waren dit jaar Joris Jan Bos voor de foto’s van HENRY van Itamar Serussi/Scapino Ballet Rotterdam, Fred Debrock voor Het Hamiltoncomplex van HETPALEIS en Kurt Van der Elst voor De Welwillenden van Toneelgroep Amsterdam én voor Het land Nod van FC Bergman. Alle genomineerde foto’s worden tijdens het festival geëxposeerd in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Foto Oma, mag ik mijn pop terug: Erik Franssen