Arthur Rosenfeld heeft gisterenavond de Erasmusspeld ontvangen voor zijn spraakmakende werk als choreograaf. De onderscheiding is bestemd voor personen die zich lange tijd op sociaal, cultureel, economisch of sportief gebied verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving. Hij kreeg de prijs voorafgaand aan EXIT pursued by a bear, zijn afscheidsvoorstelling bij Maas theater en dans.

De Nederlands-Amerikaanse choreograaf Arthur Rosenfeld (1952), ook wel ‘de Woody Allen van de dans’ genoemd, zit dit jaar dertig jaar in het vak en viert dat met de jubileumvoorstelling EXIT pursued by a bear. Hij is in de danswereld vooral bekend om zijn subtiele, onmiskenbare humor. Rosenfeld begon zijn carrière bij Pina Bausch, en richtte in 1986 zijn eigen gezelschap Meekers op in Rotterdam. Met zijn eerste dansproductie voor de jeugd, ’n Beschadigd Sprookje (1993), zette hij jeugddans op de kaart als nooit tevoren.

Sinds 2013 was Rosenfeld het gezicht van de dans bij Maas; EXIT pursued by a bear is zijn afscheidsvoorstelling daar. Vanaf 2017 zal hij als freelancer in een internationaal verband werkzaam blijven, met verschillende spraakmakende choreografen uit het volwassenen danscircuit.

EXIT pursued by a bear, een coproductie van Maas en Korzo, is na vanavond nog tweemaal op het CaDance Festival in Den Haag te zien, in februari volgend jaar. De titel verwijst naar een opmerkelijke regieaanwijzing die William Shakespeare in A Winter’s Tale stopte, een stuk waar verder geen beer in voorkomt.

Foto: Jon Hoogendijk