De Erasmusprijs 2014 gaat naar festivaldirecteur en curator Frie Leysen. De Vlaamse ontvangt de onderscheiding ter waarde van honderdvijftigduizend euro voor haar bijdrage aan de vernieuwing in het internationale theater. De prijs is een initiatief van Stichting Praemium Erasmianum en wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die een buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied.

De stichting noemt Leysen een ‘onverschrokken voorvechter van de podiumkunsten. Ze maakt zich sterk voor onbekende theatermakers, vanuit artistieke nieuwsgierigheid en vanuit het verlangen het publiek iets bijzonders te laten ervaren. Ze zoekt steeds nieuwe generaties kunstenaars en nieuwe theatervormen, en zet zich ervoor in om niet-westerse theaterproducties in Europa een podium te geven,’ zegt de jury.

Leysen was van 1980 tot 1991 oprichtingsdirecteur van deSingel in Antwerpen. Onder haar leiding werd deSingel een internationaal vermaard kunstencentrum met een eigenzinnig programma. In 1994 richtte ze het tweetalige Kunstenfestivaldesarts in Brussel op, dat in de tien jaar dat ze daar leiding gaf uitgroeide tot een invloedrijk festival voor Belgische en internationale kunsten.

In de jaren daarna strekte haar werkgebied zich verder uit in Europa en daarbuiten. In 2007 organiseerde ze het multidisciplinaire festival Meeting Points in negen Arabische steden. In 2010 was ze curator van Theater der Welt in het Duitse Ruhrgebied en in 2012 artistiek directeur van de Berliner Festspiele. Sinds 2014 is ze theaterdirecteur van de Wiener Festwochen in Oostenrijk.

In Nederland programmeert Leysen sinds 2012 de serie Ervaar Daar Hier Theater, waarbinnen internationale, veelal niet-westerse theater- en dansvoorstellingen in verschillende Nederlandse theaters te zien zijn.

In 2003 won Leysen de Prijs voor Algemene Culturele Verdienste van de Vlaamse Gemeenschap en in 2007 kreeg ze een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel.

Het thema van de Erasmusprijs 2014 is ‘Theater, publiek en samenleving’. Eerdere prijswinnaars waren onder anderen Jürgen Habermas (2013), Hans van Manen (2000) en Peter Sellars (1998). De prijsuitreiking vindt plaats op een nader te bepalen datum in het najaar van 2014.

Foto: Ilja Hoepping