Joop van den Ende wil de uiterst succesvolle Amerikaanse hiphopmusical Hamilton naar Nederland halen. Dat kondigde hij gisteren aan in De Wereld Draait Door. Op dit moment werkt Stage Entertainment aan de vertaling. Van den Ende wil speciaal mensen uit de Nederlandse hiphopscene casten en opleiden.

Hamilton, geschreven en gecomponeerd door Lin-Manuel Miranda, ging in 2015 Off-Broadway in première en verhuisde later dat jaar naar Broadway. Het verhaal gaat over de founding fathers van de Verenigde  Staten en hun revolutionaire strijd, met minister van financiën Alexander Hamilton als hoofdpersonage. De cast bestaat vrijwel volledig uit zwarte en latino acteurs.

De show wordt in de VS unaniem geprezen door de vermenging van hiphop en r&b met het musicalidioom en de energieke wijze waarop de nationale geschiedenis verteld wordt. De voorstelling won in juni 11 Tony’s en Miranda kreeg de Pulitzer Prize voor zijn werk.

Van den Ende verwacht dat het nog zeker drie jaar zal duren voordat Hamilton in Nederland te zien zal zijn. Eerst zal er een Duitse versie gemaakt worden.