Emke Idema heeft de Dioraphte Stimuleringsprijs 2013 gewonnen. Ze ontving de prijs, een cheque ter waarde van 7500 euro en een speelplek op Festival Cement 2014, op 4 april tijdens Festival Cement in Den Bosch. Ze won de prijs met een concept voor een nieuwe voorstelling.

Emke over haar concept: ‘Ik wil een politiek filosofisch gezelschapsspel maken, dat door het publiek wordt gespeeld. Het gaat over de regels over wie er bij hoort en wie niet. Een spel over insluiting en uitsluiting en illegaliteit. In het afgelopen jaar is illegaliteit veel in de media verschenen. Als maker hoef ik de problemen niet meer zichtbaar te maken. Ik wil met het thema aan de gang gaan op een basaler niveau. Ik wil een spel maken dat inzicht geeft in de relatie tussen mens en wet en hoe deze de onderlinge verhoudingen bepaalt.’

De jury noemt het gewaagd om een spel te maken dat expliciet ook een sociaal experiment is. ‘Emke heeft de sleutel in handen voor het maken van een nieuwe theatervorm. De wereldproblematiek kunnen vatten in een spel is een zeer ambitieus plan.’ Idema (1980) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, Performance aan de Toneelacademie Maastricht en rondt binnenkort de Master of Theatre af bij DasArts.

Festival Cement riep in februari 2013 theatermakers op zich aan te melden voor de prijs, waarop ruim vijftig makers een concept instuurden. Cement koos hieruit acht makers die op 4 april hun plannen presenteerden aan de jury, bestaande uit Barbara van Lindt (managing director DasArts Master of Theatre), Tessa Smeulers (programmacoördinatie en programmeur festivalplein Theaterfestival Boulevard) en Maarten Duinker (programmeur theater en dans Melkweg).

De overige kanshebbers waren Daria Bukvic en Stephanie Louwrier, Fransje (Esther Porcelijn/Fransje Christiaans en Jasper Hupkens), Stefan Jakiela, Kiki Jaski, Fabian Holle, Sanne Nouws en Nina Willems. Eerdere winnaars waren Leen Braspenning (2008), Arno Schuitemaker (2009), Kyoko Scholiers en Ruth Bequart (2010), Anna van der Kruis (2011) en Lisa Verbelen (2012).

(foto: Saris & Den Engelsman)