Emke Idema, Sofie Doeland en Studio Buiten Werking zijn genomineerd voor de Joop Mulder Plak 2019. De stimuleringsprijs voor kunstenaars die verrassend werk ontwikkelen in het Terschellinger landschap is in 2017 in het leven geroepen als eerbetoon aan de initiator van het Oerol festival. Op 11 september maakt Joop Mulder de winnaar bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst in Harlingen.

Een vakjury selecteerde tijdens de afgelopen editie van Oerol drie genomineerden voor de plak. Theatermaker Emke Idema maakt kans met een sciencefiction spel over de relatie van de mens met muterende bomen en planten, dat ze ontwikkelde tijdens een residentie op Terschelling en dat afgelopen Oerol een select publiek kon testen.

Beeldmaker Sofie Doeland maakte voor de groeptentoonstelling Moving Landscapes op Oerol het landschapskunstwerk Tumbling in time. ‘Een sterk autonoom werk’, volgens de jury, ‘dat reageert op het landschap en nieuwsgierig maakt naar meer.’

Ontwerpersduo Studio Buiten Werking ontwierp voor Oerol een interactieve installatie om het vernuftige kustecosysteem zichtbaar te maken. Deze Land zonder dijk ‘verbond kunst aan wetenschap en betrok via de verbeelding een groot publiek’.

In 2017 ontving kunstenaarsduo Hart van Veen de allereerste Joop Mulder Plak, vorig jaar won Bart van de Woestijne. De winnaar ontvangt een variabel geldbedrag, bijeengebracht door sponsors, partners, supporters en Vrienden van Oerol. De inzameling loopt nog tot 1 september. Vorige jaren werd er meer dan 10.000 euro binnengehaald.

Foto: Emke Idema