Choreografen Emio Greco en Pieter C. Scholten vertrekken in 2019 bij het Ballet National de Marseille. De stad en overheid willen dat het gezelschap zich gaat toeleggen op jeugddans.

In 2014 benoemde de Franse minister van cultuur het choreografen-duo Emio Greco en Pieter C. Scholten tot directie van het balletgezelschap van Marseille. Ze kregen toen een mandaat van vier jaar, dat ze nog volledig zullen afronden. Het komende seizoen 2018-2019 wordt verdergezet zoals gepland.

De volgende vier jaar wil de overheid dat het gezelschap zich focust op jeugddans. Door opgelegde bezuinigen zal ook het personeelsbestand van het gezelschap verminderd worden. Emio Greco en Pieter C. Scholten passen niet bij het nieuwe signatuur.

Naast hun werk in Frankrijk, zijn Greco en Scholten steeds de tweekoppige directie van hun eigen Internationaal Choreografisch Kunstencentrum (ICK) in Amsterdam gebleven. Daar willen ze nu meer tijd aan gaan besteden. Ook was er al een samenwerking gestart met het Balletto di Roma.

De laatste productie van het choreografen-duo in Marseille wordt DISAPPEARANCE, het tweede deel van een tweeluik geïnspireerd op ‘Kindertotenlieder’ van Friedrich Rückert en Gustav Mahler. De coproductie met ICK gaat op 15 februari 2019 in Grand Théâtre De Luxemburg in première.

Foto: Alwin Poiana