De van oorsprong Amerikaanse danseres Ellen Edinoff is dinsdag overleden aan de gevolgen van kanker. Edinoff schreef samen met haar man Koert Stuyf in de jaren zestig en zeventig een belangrijk hoofdstuk in de Nederlandse dansgeschiedenis.

Edinoff en Stuyf leerden elkaar kennen in New York, waar de New Yorkse Edinoff les had van dansvernieuwer Martha Graham en Koert Stuyf lessen volgde aan de Juilliard Dance Academy. Begin jaren zestig kwamen ze samen naar Amsterdam en richtten de stichting Eigentijdse Dans op, waarmee ze een revolutie veroorzaakten in de Nederlandse danswereld. Legendarisch was hun voorstelling <i>Mutation</i> (1969), waarin dansers verstopt zaten in grote kunststof bollen.

Edinoff en Stuyf vielen op met happeningachtige manifestaties, hun gebruik van theatrale middelen en minimal dance. Hun experimentele projecten speelden zich niet af in achterafzaaltjes, maar vonden plaats in de Stadsschouwburg of in Carré. Door allerlei perikelen en misverstanden verloor de stichting in 1974 haar studio en kwamen Edinoff en Stuyf terecht in de bijstand.

Ellen Edinoff, die waarschijnlijk 71 jaar is geworden (over haar geboortedatum bestaat onduidelijkheid), wordt donderdag begraven op Zorgvlied.