De Vlaamse dichter, romancier en theatermaker Peter Verhelst krijgt de allereerste Sybren Poletprijs. Aan de nieuwe literatuuronderscheiding is een bedrag van 35.000 euro verbonden.

De Sybren Poletprijs bekroont het hele oeuvre van Nederlandstalige schrijvers die experimenteel werk maken in de geest van naamgever Sybren Polet (1924-2015). Het kan gaan om proza, poëzie en theater. Het prijzengeld wordt betaald uit Polets nalatenschap. Enkele jaren voor hij op 91-jarige leeftijd zou overlijden, besloot hij met zijn echtgenote, vertaalster Cora Polet, daarvoor een stichting in het leven te roepen.

Net als andere oeuvreprijzen is er geen geen mogelijkheid tot inzending van kandidaten. De winnaar wordt gekozen door een vijfkoppige jury onder voorzitterschap van Jos Joosten (hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen).

De jury prijst Verhelst als een van de veelzijdigste Nederlandstalige auteurs en typeert hem als ‘een magistrale oeuvrebouwer’. ‘Verhelst is de ontwerper van een literair labyrint dat blijft groeien in eenheid en verscheidenheid, waarin je eindeloos kunt dwalen, of een van de vele uitgangen kunt nemen, maar de eindbestemming nooit vindt.’

Verhelst (1962) debuteerde in 1987 met de dichtbundel Obsidiaan. Hij ontving voor zijn werk verscheidene prijzen, waaronder De Gouden Uil, de Vlaamse Cultuurprijs en de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman Tongkat (1999). Voor zijn jeugdliteratuur ontving hij de Boekenwelp, de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs en de Gouden Griffel. Voor zijn poëzie won hij onder andere de Paul Snoekprijs, de Gedichtendagprijs, de Jan Campert-prijs, de Herman de Coninckprijs en de Ida Gerhardt Poëzieprijs. Zijn werk is in veertien talen vertaald.

De toneelteksten van Verhelst werden geregisseerd door onder meer Jan Ritsema (Maria Salomé), Ivo van Hove (Romeo en Julia), Luk Perceval (AARS!), Wim Vandekeybus  (Scratching the inner fields, Blush, Sonic Boom) en Johan Simons (Richard III, Edward II, Ed is dead forever yours). Van 2006 tot 2011 was hij als regisseur en schrijver verbonden aan theaterhuis NTGent.

De Sybren Poletprijs zal vanaf nu elke drie jaar worden uitgereikt. Dit jaar is de uitreiking op 15 november in EYE in Amsterdam.

Foto: Stephan Vanfleteren