Drie actrices van Toneelgroep Amsterdam – Marieke Heebink, Karina Smulders en Halina Reijn – zijn genomineerd voor de Theo d’Or, de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol van het seizoen. Kanshebbers voor de Louis d’Or, voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol, zijn Hein van der Heijden, Pierre Bokma en Fedja van Huêt (de laatste eveneens voor een rol bij Toneelgroep Amsterdam). Dat maakte de Nederlandse Toneeljury vanmiddag bekend in het AVRO-radioprogramma Opium Radio.

Hein van der Heijden, vorig jaar de winnaar van de Louis d’Or, is dit jaar opnieuw genomineerd voor zijn rol als Lex in Mightysociety10 van Eric de Vroedt. Volgens de jury ligt de kracht van zijn spel besloten in het feit dat het verval van de man die hij speelt tot in de kleinste details dubbelzinnig blijft. ‘Hij creëert een personage dat in al zijn kwetsbaarheid ook gevaarlijk is.’

Over Pierre Bokma, die zijn nominatie in de wacht sleepte voor zijn rol als Vijs in De verleiders, de casanova’s van de vastgoedfraude (Bos Theaterproducties, regie Aat Ceelen) zegt de jury dat zijn vakmanschap in alle handelingen voelbaar is, ‘van de kleinste gebaren tot de extreemste uitvallen’.

Fedja van Huêt werd genomineerd voor zijn titelrol in Macbeth van Toneelgroep Amsterdam in regie van Johan Simons. Volgens de jury vergt Van Huêts spel ‘een twee uur durende krachtsinspanning, waarin hij geen moment verslapt of de controle verliest’.

Voor de Theo d’Or werden twee actrices genomineerd uit dezelfde productie van Toneelgroep Amsterdam, Persona in regie van Ivo van Hove (gepresenteerd als double-bill met Na de repetitie). Marieke Heebink werd genomineerd voor haar rol als Elisabeth Vogler, een ‘getroebleerd personage dat van het ene moment op het andere niet meer spreekt’. Volgens de jury geeft ze ‘op haast onnavolgbare wijze gestalte’ aan dat personage. Karina Smulders werd genomineerd voor haar rol als Alma, de jonge verpleegster van Vogler. De jury: ‘Van begin tot eind hang je aan haar lippen.’ Volgens jurylid Lucia van Heteren, die de nominaties toelichtte in Opium Radio, zijn de twee rollen zo met elkaar verweven dat Heebink en Smulders moeilijk los van elkaar te nomineren waren.

Halina Reijn ontving haar nominatie voor haar rol als Nora in de gelijknamige productie van Toneelgroep Amsterdam in regie van Thibaud Delpeut. ‘Een van haar beste rollen tot nu toe,’ volgens de jury. Dat vier van de zes genomineerden bij Toneelgroep Amsterdam spelen, laat volgens Van Heteren alleen maar zien wat een topgezelschap Nederland daarmee in huis heeft.

De bekendmaking volgde op de onthulling van de Arlecchino- en Colombina-nominaties eerder deze week. De Nederlandse Toneeljury, behalve uit Van Heteren bestaande uit Arthur Japin (voorzitter), Wybrich Kaastra, Karin Veraart, Jeannette Smit, Simone Mager, Gieske Bienert en Chiel Kattenbelt, komt later dit seizoen nogmaals bij elkaar voor een tweede nominatieronde. De winnaars worden in september bekend gemaakt tijdens het Nederlands Theater Festival.

(Marieke Heebink en Karina Smulders in Persona door Toneelgroep Amsterdam, foto Jan Versweyveld)