Dansmakers Christiaan De Donder en Sedrig Verwoert hebben vrijdag de eerste Leo Spreksel Award ontvangen in het Haagse Korzo Theater tijdens CaDance. De aanmoedigingsprijs voor jong en divers danstalent wordt iedere twee jaar door Leo Spreksel zelf uitgereikt. De winnaar krijgt een residentieplek in het productiehuis van Korzo.

De Donder (België, 1993) en Verwoert (Suriname, 1992) maakten indruk met hun autobiografische duet They/Them, een voorstelling rondom racisme, giftige mannelijkheid en queerfobie. Spreksel: ‘Als jonge makers zijn zij zich bewust van hun role model in de nog grotendeels witte danswereld. Zij verbinden artistieke hoogwaardigheid aan een fris en belangrijk activisme op het gebied van genderongelijkheid, ras, seksualiteit, klasse en het voeren van polemiek over de heersende en verdrukkende normen in deze.’

Leo Spreksel nam 1 september afscheid van Korzo, na dertig jaar aan het dansproductiehuis verbonden te zijn geweest – eerst als programmeur, en uiteindelijk als artistiek directeur. De Leo Spreksel Award, die tijdens zijn afscheid werd gepresenteerd, is mogelijk gemaakt met behulp van private donaties, steun van collega-instellingen en financiering vanuit Korzo.

They/Them van De Donder en Verwoert is 8 en 9 februari nog te zien tijdens CaDance in het Korzo Theater.

Foto: Thomas Lenden