De Nationale Opera en Het Nationale Ballet hebben gisterenavond hun nieuwe seizoen gepresenteerd. Op het programma staat onder meer een eerste intensieve artistieke samenwerking: Oedipus Rex / From ‘Antigone’ onder leiding van de Britse choreograaf Wayne McGregor.

Voor Oedipus Rex / from ‘Antigone’ schreef de jonge Canadese componist Samy Moussa een antwoord op het opera-oratorium Oedipus Rex van Stravinsky. Moussa vertrekt vanuit de nieuwe generatie: Oedipus’ dochter Antigone. Wayne McGregor maakt een regie en choreografie. De nieuwe productie wordt de openingsvoorstelling van de vijfde editie van het Opera Forward Festival 2021.

Het komende seizoen van De Nationale Opera is voor het eerst geheel geprogrammeerd door directeur Sophie de Lint. De figuur van Faust lijkt een rode draad te vormen. Met Boito’s Mefistofele, in een nieuwe productie van Tatjana Gürbaca en maestro Marco Armiliato, wordt de aftrap gegeven. In het midden van het seizoen, tijdens het Opera Forward Festival, speelt de rave-opera Club Faust en er wordt afgesloten met een nieuwe productie van La damnation de Faust in regie van Calixto Bieito en met het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Berlioz-specialist François-Xavier Roth.

In totaal presenteert het operagezelschap 13 nieuwe producties. Opvallend zijn onder meer een eerste Nederlandse scenische opvoering van Händels Agrippina, onder leiding van Ottavio Dantone en in regie van Barrie Kosky, en de wereldpremière van Upload, een compositieopdracht van De Nationale Opera aan Michel van der Aa.

Het Nationale Ballet danst volgend seizoen zeven wereldpremières, waaronder de twee avondvullende producties Oedipus Rex / From ‘Antigone’ en Dorian. Voor Dorian lieten choreografen Ernst Meisner en Marco Gerris zich inspireren door Oscar Wildes The Picture of Dorian Gray. De voorstelling zal uitgevoerd worden samen met dansers van de Junior Company en ISH Dance Collective, op nieuwe muziek van de jonge Nederlandse componist Joey Roukens.

Ter ere van de 50ste sterfdag van Igor Stravinsky in 2021 danst Het Nationale Ballet drie programma’s op composities van de belangrijkste balletcomponist uit de 20ste eeuw: Stravinsky Sprookjes, Oedipus Rex / From ‘Antigone’ en Stravinsky’s Meesterwerken.