Nederlands eerste crowdfunding website Voordekunst voor kunstprojecten heeft sinds de oprichting op 4 november 2010 al 1 miljoen euro opgehaald. In anderhalf jaar tijd hebben meer dan 7600 donateurs gezamenlijk dit bedrag bijeengebracht.

Voordekunst werd gelanceerd vanuit het Amsterdams Fonds voor de Kunst met een bijdrage uit de Regeling Innovatie Cultuuruitingen van OCW. Op Voordekunst kunnen verschillende projecten worden gefinancierd door particulieren maar ook door bedrijven en organisaties. De bijdragen zijn fiscaal aftrekbaar omdat Voordekunst een ANBI-status heeft.

Het doel van Voordekunst is om het ondernemerschap in de kunstsector te bevorderen en de band tussen kunst en publiek te versterken. Van de 7600 donateurs keert een groeiend aantal regelmatig terug. Roy Cremers, initiator van de website: ‘Het is erg leuk om te zien dat sommige donateurs al aan meerdere projecten hebben gegeven. Wij zetten ons de komende tijd in om deze groep trouwe donateurs te laten groeien en nog meer bij Voordekunst te betrekken.’ Cremers wil zich de komende tijd ook inspannen om kunstenaars en kunstinstellingen nog beter te begeleiden bij hun crowdfundingcampagnes.

Inmiddels is Voordekunst een zelfstandige stichting die financieel door enkele ander instellingen wordt gesteund. Er zijn 120 projecten succesvol gefinancierd. StichtingBalls/ISH is op de helft van het bedrag voor de voorstelling JibberISH, TG42 heeft 10.000 euro bijeengekregen voor de voorstelling Alpha Centauri. Het duo Van Sluysmans en Van Warmerdam heeft met 65 donateurs bijna 8000 euro opgehaald voor zijn voorstelling Murderballads en daarmee hun doel via de site bereikt.

(foto: Alpha Centauri, TG42 foto: Greetje Mulder )