Edwin van Balken wordt directeur (ad interim) van de Theateralliantie. Hij gaat leiding geven aan het samenwerkingsverband van theaters dat het voortouw neemt in de productie van nieuwe voorstellingen. 

Edwin van Balken was acht jaar lang directeur van het DeLaMar Theater in Amsterdam. Sinds 2012 gaf hij ook leiding aan de Stichting DeLaMar Theaterproducties. Margreet Wieringa, directeur van Zwolse theaters, volgt hem in beide functies per 31 juli op.

De Stichting Theateralliantie werd in 2013 opgericht door Joop van den Ende en Peter Prein. In de Stichting hebben een aantal grote theaters, waaronder het DeLaMar, zich verenigd om samen de totstandkoming van grootschalige, multidisciplinaire voorstellingen voor een groot publiek te organiseren en zo zelf actief een rol te spelen in het theateraanbod. De theaters geven onder meer specifieke opdrachten aan theatermakers en delen met ze risico’s en verantwoordelijkheden.

De eerste productie van de Theateralliantie die in de theaters te zien zal zijn is De man van je leven, een nieuwe toneelkomedie van Arthur Japin, geregisseerd door Gijs de Lange.

Foto: Peter van Aalst