De ECF Princess Margriet Award wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt in Nederland. De European Cultural Foundation overhandigt de Europese prijs van 50 duizend euro jaarlijks aan twee kunstenaars, academici en critici die staan voor duurzame vooruitgang.

Dit jaar zijn de winnaars theatergroep Krétakör uit Boedapest en Medialab-Prado uit Madrid. Zij ontvangen de prijs op 15 maart in de Stadsschouwburg Amsterdam in het bijzijn van prinses Margriet en prinses Laurentien.

Theatergroep Krétakör is een geëngageerde toneelgroep die maatschappelijk debat wil creëren over het veranderende sociale landschap in Hongarije. Zij zoekt hiervoor een publiek buiten de stad met mensen van diverse achtergronden en gaan het debat aan op middelbare scholen.

Medialab-Prado is een digitaal burgerplatform voor mensen met verschillende talenten. Het platform stimuleert culturele initiatieven door evenementen en workshops te organiseren. De gemeente Madrid steunt het initiatief, zodat burger en gemeente in gesprek kunnen gaan en samen vernieuwing in de stad kunnen creëren.

De prijs is in 2008 door de European Cultural Foundation opgericht samen met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanwege het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie wordt de prijs voor het eerst in Nederland uitgereikt.

Foto: Theatergroep Krétakör