Maandagavond werd het publiek bij de voorstelling Die Neger van de Münchner Kammerspiele en Schauspielhaus Hamburg opgeschrikt door naar beneden dwarrelende pamfletten. Even later werd een kartonnen koker op het toneel geworpen. Ook werd een spandoek uitgerold met daarop de tekst ‘Wir Neger’. De daders werden door zaalwachten van het tweede balkon verwijderd. De voorstelling kon zonder onderbreking worden doorgespeeld. 

In café-restaurant Stanislavski bleken een uit het oosten van het land afkomstige man en vrouw de actie te hebben uitgevoerd. Via het kopen van een entreebewijs hadden zij zich toegang verschaft tot het tweede balkon. De vrouwelijke helft van het duo, Brigitte Lumm, was echter niet in staat een coherente verklaring te geven voor hun actie. In de in drie talen opgestelde tekst (Nederlands, Duits, Italiaans) wordt, onder de titel ‘Observatie van een “Papalagi”‘, opgeroepen het ‘zebra-idee’ een kans te geven, het ‘puur zwart-wit-denken’ te bestrijden.

Lumm probeerde ook duidelijk te maken dat haar actie was bedoeld om mensen die niet over de middelen beschikken om naar theatervoorstellingen te reizen – haar ‘Neger’ – in staat te stellen dat te doen. Haar eigen reis naar Amsterdam dankte ze aan sponsors uit haar directe omgeving.

De actie van het tweetal ging niet aan de spelers in de voorstelling voorbij. Vlak voordat de actievoerders van het balkon werden verwijderd, werd nog snel een kartonnen koker tussen de spelers op het toneel gegooid. Enkele maanden met handgebaren het publiek tot kalmte, terwijl Stefan Hunstein, die de zwarte spelleider speelde, sussend zijn vinger op zijn lippen legde. De voorstelling hoefde echter niet te worden onderbroken. Na afloop probeerde een deel van het publiek verhaal te halen bij de nog steeds in Stanislavski aanwezige Lumm, maar meer duidelijkheid kon zij niet verschaffen.

Foto spandoek: Laura Schomaker