Dries Verhoeven vertegenwoordigt Nederland tijdens de 61e editie van de Biënnale van Venetië. In samenwerking met curator Rieke Vos zal Verhoeven voor het eerst performancekunst naar het Nederlands paviljoen brengen. De kunstbiënnale van Venetië vindt plaats van 9 mei tot en met 22 november 2026.

Voor de 61e editie van de biënnale maken Verhoeven en Vos voor het Rietveldpaviljoen een ‘performatieve interventie’, die reageert op de onzekere gemoedstoestand zoals ze die momenteel in Nederland en Europa ervaren. Verhoeven: ‘De geopolitieke spanning is op zijn zachtst gezegd grimmig. Het is lang geleden dat onze toekomst zo ongewis was. Ik wil proberen om de onrust tastbaar te maken binnen de “safe space” van de Biënnale.’ Dat hij dat mag doen in de nabijheid van zoveel fantastische kunstenaars noemt hij een geschenk.

Het Mondriaan Fonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed, is verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending voor de Biënnale van Venetië. Een breed samengestelde commissie adviseerde het bestuur positief over het plan van Verhoeven en Vos vanwege ‘de bijzondere wijze waarop de actuele politieke ontwikkelingen in de wereld vertaald worden naar een beeldende performance’.

Het Nederlandse Rietveldpaviljoen, gebouwd in de optimistische naoorlogse jaren, is straks niet alleen de plek waar de presentatie plaatsvindt, maar wordt zelf onderwerp van de interventie. Volgens Eelco van der Lingen, directeur Mondriaan Fonds en opdrachtgever, worden ‘na de verhuizing van melanie bonajo naar een kerk buiten de Giardini in 2022 en het plaatsmaken van Renzo Martens voor het Congolese collectief CATPC in 2024 zo opnieuw gangbare conventies opzijgezet en hiërarchie en nationale representatie bevraagd’. Hij kijkt uit naar de ingreep van Verhoeven en de vragen die het zal opwerpen. ‘Het gebouw, de tuin, de biënnale en de verhouding met de wereld daarbuiten verdienen het om bediscussieerd te worden.’

Verhoeven is beeldend kunstenaar en theatermaker. Hij realiseert installaties, performances en interventies in de publieke ruimte die een kritische blik werpen op de morele fricties in de laat-kapitalistische samenleving. Vos is kunsthistoricus en curator en werkt discipline-overschrijdend. Sinds 2023 is ze conservator hedendaagse kunst bij Teylers Museum in Haarlem.

De presentatie wordt gefinancierd uit het internationale budget dat het fonds ontvangt van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW).

Foto: R. de Puy