Het Tilburgse gezelschap Drieons houdt na 27 jaar op te bestaan. Na meer dan vijfenzeventig muziek- en theaterproducties is het mooi geweest, vinden directieleden Hedy Grünewald en Peter Dictus. Twee jaar geleden besloten ze dat 2009-2012 hun laatste kunstenplanperiode zou worden.

Het gezelschap werd opgericht door René Jagers en Hedy Grünewald. De eerste voorstelling stamt uit 1985 en was te zien in Uden, toen nog onder de naam ONS. Vijf jaar later verplaatsten de makers zich naar Tilburg en kreeg het gezelschap meer landelijke bekendheid. Halverwege de jaren negentig versterkten choreograaf Ives Thuwis en componist Jacq Palinckx de kern en werd de naam veranderd in 3 Ons, later in Drie Ons en uiteindelijk in Drieons. Het gezelschap maakte in die tijd onder andere de producties Marietje Kessels (1995), Hitch (2000) en Fiets (2005).

Drieons heeft samengewerkt met tientallen kunstenaars uit verschillende disciplines, onder wie de laatste jaren met het componistenduo Rob van Rijswijk en Jeroen Strijbos en met regisseur Lenneke Maas. Hedy Grünewald gaat door met haar vrijwilligerswerk op de Kumpulan Orang Tua in Tilburg (een ontmoetingsplek voor ouderen van Indische en Molukse afkomst) en zal zich gaan richten op (Indische) catering en (kook)boeken. Peter Dictus wordt vanaf 1 januari studieleider van de Fontys Academie voor Theater.

Drieons neemt op 21 en 22 december afscheid in het huistheater De NWE Vorst in Tilburg met de voorstelling Et Voilà, gemaakt door de vier kunstenaars die lange tijd hun stempel hebben gedrukt op de voorstellingen en werkwijze van het gezelschap: René Jagers, Hedy Grünewald, Ives Thuwis en Jacq Palinckx.

(Terras, foto: Ernest Potters)