De voorstellingen Built For It, Wijksafari Bijlmer en Mijn vader, de expat + Oumi zijn genomineerd voor de eerste Aanmoedigingsprijs Culturele Diversiteit. Deze prijs wordt uitgereikt aan een initiatief dat diversiteit binnen de kunst- en cultuursector stimuleert. De prijs, een initiatief van de Federatie Cultuur, wil instellingen bewustmaken van de kansen in cultureel divers Nederland. Behalve de drie voorstellingen zijn ook de Haagse kunstschool Art-S-Cool en de expositie ZieZo Marokko in het Tropenmuseum genomineerd.

In de dansvoorstelling Built For It van BackBone, het gezelschap van choreografe Alida Dors, gaan zeven dansers het gevecht aan met vooroordelen en stigma’s, op zoek naar een eigen stem. Hierin worden zij begeleid door hiphop en teksten van rapper Typhoon.

Wijksafari Bijlmer is een initiatief van Adelheid Roosen. Te voet, in de bus en achterop de scooter word je meegenomen langs woningen in de Bijlmer, waar theatermakers logeerden en samen met de bewoners een voorstelling maakten. Wijksafari Bijlmer is een ontmoeting van werelden, waarbij de verhalen van de wijkbewoners worden vertaald naar theater.

Mijn vader, de expat + Oumi is een dubbelproject dat bestaat uit een documentaire van Abdelkarim Al-Fassi en een theatermonoloog van Nasrdin Dchar. Waar Al-Fassi met zijn vader in gesprek gaat, vertelt Dchar over zijn moeder. Beiden zijn vanuit Marokko als gastarbeiders naar Nederland gekomen.

Op 22 maart wordt de winnaar bekendgemaakt in de Melkweg in Amsterdam. Deze wordt gekozen door een vakjury bestaande uit Mariëtte Hamer, Mavis Carrilho, Khalid Ouaziz, Manon Pattynama en Howard Komproe. Het publiek kon online ook een stem uitbrengen, die de jury mee zal nemen in haar besluit. Uit deze stemming bleek dat Mijn vader, de expat + Oumi de publieksfavoriet is.

Foto: Mijn vader, de expat + Oumi in Carré