75 procent van de VSCD-podia opende gisteren weer haar deuren. Dat blijkt uit een peiling van de branchevereniging van 136 schouwburgen en concertzalen. Vanaf 1 januari zeggen de meeste theaters open te zijn, ondanks alle beperkingen. 

Na twee weken verplichte sluiting, mochten de theaters vanaf donderdag weer open voor maximaal dertig toeschouwers. Dat aantal is financieel niet toekijkend, toch doet het merendeel van de podia volgens de VSCD ‘wat ze kunnen’. ‘Zo zijn er eigen producties te zien, worden voorstellingen gestreamd en is er ruimte voor zakelijke verhuur, zonder koffie of thee.’

Vanaf 1 december stijgt het aantal open theaters en concertzalen van de vereniging naar 80 procent. Tien procent liet weten pas weer te openen bij verruiming naar 150 personen of wanneer alleen nog de anderhalvemeterregel in de zalen geldt.

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties maakt zich hard voor een snellere verruiming van de beperkingen dan dat de routekaart van het kabinet toelaat. Nu zijn er bij het risiconiveau Ernstig nog steeds slechts 30 toeschouwers toegestaan. Als de situatie naar Zorgelijk daalt, wordt dat maximaal 60 en pas bij Waakzaam geldt de zogenoemde anderhalvemeterregel.

Samen met de Taskforce Cultuur stelde de vereniging een eigen Routekaart Cultuur op. Daarin zou voor podia bij daling naar het niveau Ernstig een maximum van 250 tot 500 gelden, afhankelijk van de doorstroomcapaciteit van de foyer. Op niveau Zorgelijk kan de 1,5 meter afstand volstaan. Bij Waakzaam wordt één stoel tussen personen of groepen vrijgehouden.

‘In de afgelopen maanden, tot half oktober, hebben de podia laten zien een veilig bezoek te garanderen’, schrijft waarnemend VSCD-directeur Siebe Weide: ‘Wij willen meer ruimte om te handelen. We vragen het kabinet ook te kijken naar andere Europese landen waar men bewezen heeft veilig te placeren tot 50% zaalbezetting.’