Cirque du Soleil dreigt failliet te gaan. Het Canadese circus heeft bij de rechter in Montreal bescherming aangevraagd tegen schuldeisers en hoopt een doorstart te kunnen maken.

Cirque du Soleil, in 1984 in Canada opgericht door twee voormalige straatartiesten, moest vanwege de coronacrisis over de hele wereld tientallen voorstellingen stopzetten. Alleen in China heeft het circus sinds begin juni weer een show lopen. Naar verluidt heeft het bedrijf, dat al over weinig reserves beschikte, nu ruim 800 miljoen euro schuld.

Cirque du Soleil benadrukt dat het nog niet failliet is, wel geniet het bedrijf nu bepaalde bescherming waardoor het langer de tijd heeft om een herstructurering in te voeren. Bijna 3500 werknemers, die in maart al met verlof werden gestuurd, worden nu ontslagen. Bedrijfsbezittingen zullen per opbod worden verkocht zodat er opnieuw geld binnenkomt.

Verschillende investeerders zouden hebben toegezegd een doorstart te willen financieren. Het is de bedoeling dat het merendeel van het ontslagen personeel dan ook weer wordt aangenomen.

Foto: Amaluna