Dramaturg Martine Manten van Het Nationale Theater en HNTjong in Den Haag heeft de Piket Juryprijs gewonnen. Ze ontving de onderscheiding voor haar inzet voor jonge kunstenaars in de Haagse regio.

Woensdag zat Manten nietsvermoedend in het publiek bij een voorstelling van de Poezieboys in Zaal 3 toen juryleden Antoinette Jelgersma en John de Weerd haar een oorkonde en een kunstwerk van de Haagse kunstenares Yke Prins overhandigden. ‘Geweldig dat ik de prijs op deze locatie krijg. Zaal 3 is de plek voor talent en verbinding’.

Manten is als dramaturg verbonden aan HNTjong en Het Nationale Theater in Den Haag. Daarnaast begeleidt ze studenten van de opleiding Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht met hun eindwerk en maakt ze ook onderdeel uit van de beoordelingscommissie. Ook is ze begeleider en coach van jonge toneelschrijvers en regisseurs.

Bij de jury van de Piket Kunstprijzen onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager viel Manten op wegens haar ‘belangeloze inzet en toewijding’. ‘Martines feedback is altijd waardevol en tijdens het repetitieproces loodst zij met groot dramaturgisch inzicht acteurs door een knelpunt of crisis heen. Zij is intens betrokken en steeds goed op de hoogte van wat er op de vloer gebeurt.’ Volgens de jury gaat Mantens inzet aanzienlijk verder dan voor haar werk noodzakelijk is. ‘Geheel in de schaduw en op een bescheiden manier doet zij veel extra. Tijdens de coronacrisis is ze een enorme steunpilaar geweest voor veel jonge acteurs en theatermakers. Zij heeft velen door deze moeilijke periode heen geholpen. Het is niet voor niets dat de winnaar van de Louis d’Or 2021, Emmanuel Ohene Boafo, haar noemde in zijn acceptance speech.’

De Piket Kunstprijzen worden sinds 2014 jaarlijks uitgereikt aan jonge kunstenaars in de categorieën Schilderkunst, Dans en Toneel. Naamgever Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat en lid van de Eerste Kamer voor de CHU (later CDA), was een groot liefhebber van kunst en cultuur. Na zijn overlijden ontstond een stichting die jaarlijks drie veelbelovende, professionele kunstenaars onder de 30 jaar wil stimuleren met een prijs. Het vierde onderdeel van de Piket Kunstprijzen is de Piket Juryprijs. De jury beloont hiermee een persoon vanwege zijn of haar activiteiten op cultureel gebied in de Haagse regio, met name als deze gericht zijn op of ten gunste komen van jonge kunstenaars. De jury is niet verplicht om elk jaar een Juryprijs uit te reiken, maar doet dat wanneer zij meent een geschikte kandidaat te hebben gevonden.

Foto: Janneke van Beek