Theatergroep DOX heeft de Fentener van Vlissingen Cultuurprijs 2013 toegekend gekregen van het Fentener van Vlissingen Fonds. De onderscheiding is bedoeld voor een kunstenaar die een ‘meer dan bijzondere’ bijdrage levert aan het culturele leven in de provincie Utrecht. De prijs wordt op 3 februari uitgereikt.

Het fonds koos voor DOX omdat het gezelschap ‘excelleert in een doeltreffende, energieke ontwikkeling van jong verborgen podiumtalent’, waarbij het vaak gaat om jongeren met een dubbele culturele achtergrond en jongeren die niet vanzelfsprekend met podiumkunst of de wereld daaromheen in aanraking komen. Het Fentener van Vlissingen Fonds spreekt met de prijs zijn waardering uit voor de expertise en betrokkenheid waarmee het artistieke team van DOX – Hildegard Draaijer, Sassan Saghar Yaghmai en Marjan Barlage – jongeren klaarstoomt van amateurs tot professionals.

Het Fentener van Vlissingen Fonds ondersteunt en stimuleert met subsidies en de Fentener van Vlissingen Cultuurprijs kunst -en cultuurprojecten in de provincie Utrecht. Het fonds werd in 1961 opgericht. Negen jaar geleden stelde het fonds de Fentener van Vlissingen Cultuurprijs in, die dit jaar voor de vierde maal wordt uitgereikt. Eerder ging ze naar Daniel Cross en het Rosa Ensemble (2010) en naar regisseur-ontwerper Jos Groenier (2007). DOX ontvangt een bedrag van 10.000 euro en een sculptuur.