Vanavond heeft Karina Holla het Luc Boyer Wisselvoorwerp ontvangen uit handen van Irene Schaltegger, vanwege haar grote staat van dienst en betekenis voor de mime. Het wisselvoorwerp is een doorgeefprijs voor mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de mime of het mimeonderwijs in Nederland. Het voorwerp werd overhandigd in de grote theaterzaal van de Theaterschool na afloop van een voorstelling die Karina Holla samen met studenten aan de mime opleiding heeft gemaakt.

Deze doorgeefprijs werd in 1993, ter gelegenheid van het 25-jarige bestaan van de Mime Opleiding aan de Theaterschool/AHK, uitgereikt aan mimespeler Luc Boyer, met de opdracht hem naar eigen inzicht door te geven aan iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de mime of het mimeonderwijs in Nederland. Bijzonder aan deze prijs is dat de uitreiker niet alleen de ontvanger kiest, maar ook het kunstwerk dat de trofee vormt. Eerdere ontvangers van het Luc Boyer Wisselvoorwerp waren Jeannette van Steen (1997), Ineke Austen (2001) en Irene Schaltegger (2007).

Karina Holla volgde de Mime Opleiding in Amsterdam toen deze nog maar net opgericht was eind jaren zestig. Schaltegger: ‘Al vanaf eind jaren 60 bouwt Karina Holla onverstoorbaar aan haar oeuvre. Ongeacht tijdgeest en voorhanden middelen. Met haar expressieve, dynamische en geheel eigen manier van theater maken heeft ze vele generaties studenten weten te inspireren en uit te dagen.’

(foto: Jose Figueroa)