Mirthe Dokter en Frederique van Domburg hebben gisteren op de laatste dag van Puppet International de festivalprijs voor jonge makers gekregen. De Drentse commissaris van de Koning Jetta Klijnsma reikte de nieuwe prijs ter waarde van 2500 euro uit. De winnaars delen dat bedrag. De publieksprijs van 1000 euro ging naar het Catalaanse Puppæ / Marionetes Nomades Company.

Puppet International in Meppel is het grootste festival voor poppen- en objecttheater van Nederland. Het reikte de festivalpijs dit jaar voor het eerst uit. Een jury van vijf internationale programmeurs van collegafestivals koos de winnaars uit het aanbod van tien jonge makers die tijdens het festival in tien zeecontainers speelden.

Tijdens de feestelijke prijsuitreiking werd ook artistiek leider Elly Bakker in het zonnetje gezet. Zij kreeg een Speld van Verdienste van NVP-UNIMA, de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel. Het bestuur van de vereniging meende dat er de afgelopen acht jaar onder leiding van Bakker een aantal belangrijke ontwikkelingen in gang waren gezet. ‘Puppet International is een festival geworden met internationale allure, het trekt inmiddels een publiek uit het hele land en jonge makers krijgen alle kans om zich verder te ontwikkelen.’

Foto: Robin Olinga