De Nationale Opera (DNO) start het nieuwe theaterseizoen op 2 september met de scenische wereldpremière van Arnold Schönbergs Gurre-Lieder. Het is voor het eerst dat de liederen als muziektheaterproductie worden uitgevoerd; tot nog toe werden ze alleen in concertzalen gebracht. Regisseur Pierre Audi en chef-dirigent Marc Albrecht bundelen voor de seizoensopening voor het eerst de krachten.

Gurre-Lieder, ‘liederen van Gurre’, is een sprookjesachtige liefdestragedie, gebaseerd op een Scandinavische sage. De liedcyclus speelt zich af in het Deense kasteel Gurre en gaat over een liefde die stukloopt op standsverschillen tussen koning Waldemar Atterdag (gespeeld door Burkhard Frits) en zijn maîtresse Tove (Emily Magee, die daarmee haar DNO-debuut maakt).

Een dag na Gurre-Lieder dendert het nieuwe seizoen meteen voort met Claudio Monteverdi’s Orfeo, waarvoor choreografe Sasha Waltz zowel de regie als de choreografie op zich neemt. Vervolgens gaat de Franse operette L’étoile in regie van Laurent Pelly op 4 oktober in première en herneemt DNO in november Lohengrin van Richard Wagner, in regie van Audi. In de decembermaand staat een van de populairste opera’s weer op het programma: La bohème van Giacomo Puccini, in een nieuwe productie in samenwerking met de English National Opera.

Het nieuwe jaar opent op 20 januari met Il viaggio a Reims, waarvoor DNO een nieuw team heeft het samengesteld, bestaande uit dirigent Stefano Montanari en regisseur Damiano Michieletto. De opera is tevens bewerkt tot Reimsreisje en daarmee geschikt gemaakt voor een jong publiek. Het auteursduo Bindervoet & Henkes is verantwoordelijk voor de nieuwe, Nederlandse tekst.

In februari worden Georg Friedrich Händels Tamerlano en Alcina hernomen, beurtelings te zien in een korte reeks voorstellingen in de Amsterdamse Stadsschouwburg. In maart is Die Zauberflöte van Wolfgang Amadeus Mozart in regie van Simon McBurney opnieuw te zien.

Andrea Breth regisseert in april Macbeth van Giuseppe Verdi. In mei staat Benvenuto Cellini van Hector Berlioz op het programma, in een enscenering van acteur, regisseur en cineast Terry Gilliam. Het seizoen wordt afgesloten met de complete versie van Alban Bergs opera Lulu, in coproductie met The Metropolitan Opera New York, English National Opera en Canadian Opera Company.

(Publiciteitsbeeld Gurre-Lieder, foto: Petrofsky & Ramone)