Creatief directeur Wouter van Ransbeek verlaat eind dit jaar Internationaal Theater Amsterdam. Dat maakte de Raad van Toezicht vandaag bekend. Van Ransbeek wil een nieuwe stap in zijn carrière zetten. Hij was ruim 15 jaar verbonden aan ITA.  

‘Het is belangrijk op een gegeven moment je zekerheden los te laten en op zoek te gaan naar het onverwachte en het onbekende’, schrijft Van Ransbeek in een reactie. ‘Ik denk dat dat goed en gezond is.’

Van Ransbeek (1977) vormt momenteel samen met Margreet Wieringa en Ivo van Hove de driekoppige directie van Internationaal Theater Amsterdam. Hij begon zijn theatercarrière als personal assistant van Gerard Mortier bij de Ruhrtriënnale. Drie jaar later werd hij assistent programmering van Marie Zimmerman, met wie hij aan de Wiener Festwochen en Theater der Welt werkte. Tijdens het laatste festival produceerde hij in 2005 voor het eerst werk van Ivo van Hove, die hem in 2006 vroeg deel uit te maken van zijn gezelschap.

Samen met Van Hove werkte van Ransbeek aan de internationale groei van het Amsterdamse stadsgezelschap. Daarnaast zette hij het programma voor talentontwikkeling TA-2 op. Later speelde hij een belangrijke rol in de totstandkoming van de fusie van Toneelgroep Amsterdam en de Stadsschouwburg tot het programmerend en producerend toneelhuis ITA. Tijdens de recente coronacrisis stond Van Ransbeek aan de wieg van ITA’s nieuwe digitale podium: ITALive.

Van Ransbeek zal zijn werkzaamheden als directeur van de organisatie met ingang van 1 januari 2022 neerleggen. Tot die tijd houdt hij zich bezig met de afronding van de lopende projecten en het overdragen van zijn taken. Een procedure voor het vinden van een opvolger wordt spoedig gestart.

Foto: Hanne Nijhuis