Oprichter en directeur Touria Meliani verlaat per 1 juli de Tolhuistuin. Ze was ruim tien jaar werkzaam bij het cultuurpodium in Amsterdam-Noord, waarvan sinds 2013 als algemeen directeur. Na haar vertrekt blijft ze als ambassadeur en adviseur aan de organisatie verbonden.

Stichting Tolhuistuin is de laatste jaren uitgegroeid tot toonaangevende broedplaats voor jonge makers en aanjager voor culturele dynamiek in de wijk. De stichting, die zowel (co-)produceert als programmeert, focust op interdisciplinaire en interculturele programma’s. Onder Meliani’s leiding werd de Tolhuistuin in het huidige Kunstenplan (2017-2020) opgenomen als een van de vier belangrijkste cultuurhuizen van Amsterdam buiten het centrum – naast het Bijlmer Parktheater, De Meervaart en Podium Mozaïek.

‘Touria heeft zich met visie, passie en een groot hart ingezet om van de Tolhuistuin een plek te maken die geworteld is in Amsterdam-Noord, en tevens een grootstedelijke en internationale uitstraling heeft’, zegt Rob Post, voorzitter van de stichting.

Stichting Tolhuistuin is initiatiefnemer en hoofdhuurder van de Tolhuistuin, het voormalig Shell-gebouw aan het Amsterdamse IJ, tegenover het Centraal Station. De stichting werd in 2007 door Meliani en Chris Keulemans opgericht. Door problemen rondom de verbouwing van het pand werd er de eerste zeven jaar alleen zomers in de bijbehorende achtertuin geprogrammeerd, onder de noemer ‘Zomer in de Tolhuistuin’. In de zomer van 2014 werd het hoofdgebouw geopend. Op het terrein bevindt zich onder meer café-restaurant THT, twee dansstudio’s, een expositieruimte en diverse zalen die geprogrammeerd worden door onder andere Paradiso (muziek) en Stichting Tolhuistuin.

Meliani vertrekt per 1 juli om haar opvolger ruim baan te geven voor het nieuwe seizoen. Het is nog niet bekend wie dat gaat worden.

Foto: Jitske Schols