Kristin de Groot neemt na ruim elf jaar afscheid van Dansateliers in Rotterdam. Ze geeft nog leiding aan het productiehuis tot 1 november. 

De Groot werd in 2011 directeur toen het productiehuis nog onderdeel uitmaakte van de Basisinfrastructuur (BIS). Het was de periode waarin net enorme bezuinigingen waren aangekondigd, die zouden leiden tot het verdwijnen van alle productiehuizen. En dus werd haar eerste en voornaamste opdracht de organisatie overeind houden in barre tijden. Dankzij financiële steun van de Gemeente Rotterdam lukte dat. Onder De Groots leiding groeide Dansateliers uit tot een stevig huis voor dansontwikkeling.

‘Wij zijn trots op waar Kristin Dansateliers naartoe heeft geleid’, benadrukt Marco Florijn, voorzitter van het bestuur van Dansateliers. ‘Er zijn onder haar leiding veel vruchtbare samenwerkingen ontstaan waarmee nieuwe kennis is vergaard en hele mooie belangrijke ontwikkelingen hebben kunnen plaatsvinden. Zowel in de stad, als landelijk’

De Groot kijkt met veel voldoening terug op haar periode bij Dansateliers. ‘We hebben een heel mooi trackrecord opgebouwd van danskunstenaars en projecten die zijn opgemerkt door nominaties, selecties of toegekende prijzen. Maar meer dan dat koester ik de ontelbare hoeveelheid waardevolle gesprekken. Daar ben ik diep dankbaar voor.’ De Groot draagt het stokje met een gerust hart over. ‘Dansateliers staat stevig, we hebben sinds 2021 structurele financiering van zowel de Gemeente Rotterdam als van het Fonds voor de Podiumkunsten.’ Door nu te vertrekken, gunt De Groot de nieuwe directeur ook de tijd een nieuw cultuurplan te ontwikkelen.

Waar De Groot per november zal starten is nog niet zeker, ‘maar ik weet wel dat ik graag en met liefde mijn kennis en ervaring wil blijven inzetten voor de sector’, stelt ze gerust.

Foto: Paul Sixta