Ben van der Knaap stopt eind theaterseizoen 2016-2017 als directeur bij Theater Sneek. Hij wordt artistiek leider van het muziektheaterfestival At The Watergate in dezelfde stad. 

Van der Knaap werkte bij het voormalige RO Theater en Tryater, voordat hij in 2006 naar Sneek gehaald werd. In afwachting van de opening van een nieuw theater aan de Westersingel in de stad, was hij er verantwoordelijk voor tijdelijke ‘interimtheaters’ in het oude postkantoor en de Noorderkerk.

In die periode was Van der Knaap al intensief betrokken bij de nieuwbouw van Theater Sneek dat koningin Beatrix in 2012 opende. De afgelopen vijf jaar was hij er verantwoordelijk voor de programmering en exploitatie.

Van der Knaap vertrekt met trots. De bouw is destijds ‘binnen de lijntjes gebleven’, zegt hij in de Leeuwarder Courant. De bouwsom van 16 miljoen euro werd niet overschreden, het gebouw was binnen de geplande tijd klaar. ‘Het is ook geen plaggenhut, maar een volwaardig theater.’

Inmiddels trekt het theater rond de 70.000 bezoekers per jaar. ’Het floreert’, zegt Van der Knaap in de krant. ‘Het is in de gemeenschap geland.’ Het geheim zit volgens hem onder meer in de vele eigen producties, die voor maatschappelijk draagvlak zorgen. ‘Je moet geen elitaire burcht willen zijn, maar een verlengstuk van de huiskamer.’

Foto Ben van der Knaap in 2012 bij de opening van Theater Sneek: ARCHIEF LC