Oprichter en artistiek directeur van het Amsterdams Kleinkunst Festival Evert de Vries heeft DeWaardering 2017 ontvangen. De prijs voor personen die zich achter de schermen verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse kleinkunst werd gisteren uitgereikt tijdens het 30 Jaar Jubileumgala van het festival in DeLaMar. De Vries ontving een oorkonde, een speciaal door Frank van Pamelen geschreven gedicht en een bedrag van 1.500 euro.

‘Het Amsterdams Kleinkunst festival is bepaald niet rijk, en het is dan ook een ongelofelijk kunststuk dat Evert altijd iedereen weet te enthousiasmeren, en met zo weinig middelen zo veel op de planken gezet krijgt’, meldt het juryrapport. ‘Hij weet steeds rond het kringetje van cabaretiers en andere kleinkunstenaars, waarvan velen toch met enigszins aanwezige ego’s, een vriendschappelijke en samenwerkende familie te maken (…) Evert heeft de kleinkunstliefhebberij zo’n beetje uitgevonden.’

In 1988 richtte theatermaker Evert de Vries het Amsterdams Kleinkunst Festival op. De Vries was van mening dat, naast Leiden en Rotterdam, ook Amsterdam een eigen cabaret- en kleinkunstfestival verdiende. Vele kleinkunstenaars en cabaretiers zagen het concours om de AKF Sonneveldprijs de afgelopen decennia als opstap naar een prominente plek in het theater. Naast de Sonneveldprijs voor nieuw kleinkunsttalent, is het festival verantwoordelijk voor diverse hommages aan gerenommeerde kleinkunstartiesten, muziektheaterproducties, de uitreiking van de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste Nederlandstalige theaterlied en sinds dit jaar ‘AKF Deluxe’.

In juni zal De Vries nog een hommage aan Hans Dorrestijn produceren, waarna hij na 30 jaar afscheid neemt van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Hij draagt dan het stokje over aan de nieuwe algemeen directeur Daniël van Veen.

DeWaardering werd door het Amsterdams Kleinkunst Festival ingesteld in 2007 bij het afscheid van de bestuursleden Simone de Waard en Machiel Emmering. De prijs werd daarna toegekend aan Joost Nuissl (oud directeur Kleine Komedie), uitgever Vic van de Reijt en journalist Henk van Gelder en Richard Bilsen (oprichter cabaretsite Zwarte Kat).

De Vries werd eerder al uitgeroepen tot Ridder in de Orde van de Oranje Nassau en tot Ereburger van Amsterdam.

Foto: Jaap Reedijk