DeutschesSchauspielhausHamburg, het grootste stadsgezelschap van Duitsland, staat volgend jaar centraal tijdens het tweejaarlijkse evenement Brandhaarden van Stadsschouwburg Amsterdam. Het Schauspielhaus zal een reeks voorstellingen tonen van veelal vrouwelijke theatermakers.

Enkele namen zijn al bekendgemaakt: John Gabriel Borkman van Karin Henkel (geselecteerd voor het Duitse festival Theatertreffen 2015), Welt-Klimakonferenz van Helgard Haug (Rimini Protokoll) en De Entertainer van Christoph Marthaler.

Stadsschouwburg Amsterdam onthulde de Brandhaard van 1016 tijdens de afsluiting van Brandstichter 2015, een programma rond de Britse regisseur Katie Mitchell. De Stadsschouwburg nodigt elk even jaar een internationaal toonaangevend gezelschap uit onder de noemer Brandhaarden en elk oneven jaar een internationale maker onder de noemer Brandstichter. Eerdere Brandhaarden waren de Münchner Kammerspiele (2012) en de Volksbühne am Lehniner Platz uit Berlijn (2014). De Brandstichter die Katie Mitchell voorging was de Letse regisseur Alvis Hermanis (2013).

DeutschesSchauSpielHausHamburg wordt sinds vorig jaar geleid door intendant Karin Beier, die als regisseur en artistiek leider haar sporen verdiende bij onder andere Schauspiel Köln, dat ze acht jaar lang leidde. In het nog altijd door mannelijke intendanten gedomineerde Duitse theater neemt Karin Beier een bijzondere plaats in. Tijdens Brandhaarden 2016 richt de Stadsschouwburg in het bijzonder de focus op vrouwelijke theatermakers die op dit moment in Europa de toon aangeven. Samen met Katie Mitchell, die de afgelopen maanden als ‘Brandstichter’ enkele voorstellingen toonde in de Stadsschouwburg, wordt een randprogramma georganiseerd rond dit thema.

Foto: De Entertainer van Christoph Marthaler