Makersduo DeRonde/Deroo, Ritzah Statia en Annica Muller zijn de winnaars van de Amsterdam Fringe Awards 2021. Zij werden door een twintigkoppige jury, professionals uit binnen- en buitenland, gekozen als de drie beste acts van Nederlandse bodem en mogen in de lente van volgend jaar op tournee onder de noemer Best of Fringe Tour. Dat werd gisterenavond bekendgemaakt bij de afsluiting van het Amsterdam Fringe Festival. De voorstelling A Pole Tragedy van Sofie Kramer kreeg een eervolle vermelding van de jury.

Theatermakers Nick Deroo en Tom de Ronde, beiden vorig jaar afgestudeerd aan de mimeopleiding in Amsterdam, wonnen met hun voorstelling After the Echo. De jury schrijft:De fysieke uitvoering is van een verbluffende kwaliteit en uitgevoerd door twee sterke performers die als duo erg op elkaar ingespeeld zijn. De surrealistische en geestige sfeer die in deze voorstelling wordt gecreëerd, is een inspirerende belofte van een nieuwe generatie magnifieke mimemakers.’

Ritzah Statia, die in 2016 afstudeerde aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam, werd bekroond voor haar solo Kibra Silensio. De jury schrijft onder de indruk van te zijn van ‘de onconventionele en urgente manier van verhalen vertellen die werd gebruikt om een licht te werpen op zowel zeer persoonlijke als maatschappelijke worstelingen’.

Annica Muller, alumna van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, won met haar solovoorstelling Yogi Anni. ‘De intelligente evenwichtsoefening tussen oprechtheid en ironie, maakt dat het publiek op het puntje van hun stoel zit. Een intrigerend verhaal over een zoektocht naar genezing, eindigend met een pleidooi om beter voor onszelf en de wereld te zorgen’, aldus de jury.

Over A Pole Tragedy van Sofie Kramer ten slotte schrijft de jury: ‘Met een verrassende combinatie aan elementen, zet deze performer een spektakel neer dat zowel krachtig als intelligent is. Tekst, beweging en geluid worden perfect samengebracht tot een feministische draaikolk.’

Het Amsterdam Fringe Festival 2021 vond, gelijktijdig met het Nederlands Theater Festival, van 2 tot en met 12 september plaats op verschillende locaties in Amsterdam. Theaterkrant legde in verschillende reportages en recensies verslag van deze editie.

Foto After The Echo: Annelies Verhelst