Festival Jonge Harten en Theaterkrant organiseren een zesdelige workshop over nieuwe vormen van kunstkritiek. Hoe kunnen we perspectieven toevoegen? En welke vormen doen nog recht aan nieuwe ontwikkelingen binnen theater en dans? Morgen vindt alvast een online kennismakingsgesprek plaats. 

Deelnemers gaan samen samen met recensent Marijn Lems op zoek naar hun eigen stem. Hoe denk jij over podiumkunst, en hoe zet je die gedachten om naar kritiek? Welke vormen kunnen we gezamenlijk vinden om over dans en theater te schrijven, spreken, performen, tekenen? De bijeenkomsten leiden naar een gezamenlijk bezoek aan verschillende voorstellingen op het Jonge Harten Festival, waar opgedane inzichten in de praktijk kunnen worden gebracht.

Verschillende stemmen
Iedereen heeft zo zijn eigen blik op een voorstelling, en geen van die manieren van kijken is beter dan een andere. Hoe meer verschillende interpretaties van een kunstwerk we met elkaar delen, hoe rijker onze beleving van dat kunstwerk wordt. Maar daarvoor is het wel nodig dat er genoeg verschillende stemmen aan dat gesprek meedoen, en dat nieuwe perspectieven de ruimte krijgen.

Als we de kunstkritiek alleen aan recensenten in de kranten en op websites overlaten, blijft het gesprek per definitie beperkt tot een incrowd, die ook bij ons vrij eenzijdig van samenstelling is. Aangezien theater- en dansmakers zelf veel gevarieerder van achtergrond zijn, zou het goed zijn om het gesprek over hun voorstellingen ook vanuit verschillende perspectieven te kunnen voeren.

Daarnaast kun je nog de vraag stellen of de traditionele vormen van kunstkritiek nog toereikend zijn om de nieuwe ontwikkelingen binnen theater en dans recht te kunnen doen. Bijvoorbeeld: kunnen stukken die gemaakt worden in samenwerking met niet-professionele acteurs, zoals buurtbewoners of mensen vanuit een bepaalde gemeenschap of beroepsgroep, wel op dezelfde manier worden geanalyseerd als teksttheater in de schouwburg? En als er steeds meer voorstellingen zijn die gebruik maken van nieuwe media, moeten we dan ook niet kijken hoe we kunstkritiek kunnen maken die gebruik maakt van platforms als YouTube, TikTok of Soundcloud?

Praktisch
We starten deze cursus met een kennismakingsgesprek op 14 oktober van 17.00 tot 18.00 uur. Dit gesprek is voor iedereen die geïnteresseerd is en wordt online gegeven via Zoom. Wil je graag bij dit gesprek zijn? Stuur dan voor een zoomlink een mailtje naar publiciteit@jongeharten.nl. Wie wil, kan daarna aansluiten bij de zesweekse online cursus, met elke donderdag (17.00 uur) een online les van Marijn Lems rond steeds een ander thema. De cursusdata zijn op 21 en 28 oktober en 4, 11 en 18 november.

Onderdeel van de cursus is dat je het het festival gaat bezoeken samen met de rest van de groep. Het festival vindt plaats van 19 t/m 27 november in Groningen. Je bezoekt samen een voorstelling en krijgt hierbij een bijbehorende opdracht. Het online bezoeken van het kennismakingsgesprek is gratis. Als je meedoet aan de zesweekse cursus betaal je € 50. Inschrijven voor de cursus kan via publiciteit@jongeharten.nl.