Den Haag wil niet verder met Alba, Branoul en Regentes

Door gepubliceerd 25 april 2012

Bij de gemeente Den Haag zijn 101 subsidieaanvragen ingediend, voor een totaalbedrag van 65,5 miljoen euro. Dit staat te lezen in het advies Het cultureel kapitaal van Den Haag, dat door een adviescommissie onder leiding van Ernst Hirsch Ballin is uitgebracht .

Dat bedrag is ruim vijftien miljoen euro hoger dan het budget dat de beoordelingscommissie tot zijn beschikking heeft,  49,1 miljoen euro, een bezuiniging van 13 miljoen euro ten opzichte van de huidige kunstenplanperiode. Het Korzo Theater krijgt als één van de weinige instellingen meer dan in de huidige periode. Voor Alba Theaterhuis, Literair Theater Branoul en een aantal theaters (het Parktheater, De Regentes en Zeebelt) wordt geen subsidie meer geadviseerd.

De Commissie is teleurgesteld over het gebrek aan eigen bezuinigingen bij de aanvragers, maar is erg enthousiast over de voorgestelde samenwerkingsverbanden. Verder wordt theaterschool Rabarber geroemd als een zeer belangrijke schakel in de Haagse talentontwikkeling. Deze instelling vroeg 615.638 euro aan, bijna 200.000 euro meer dan het huidige subsidieniveau. Dit bedrag werd, ondanks het enthousiasme van de Commissie, niet volledig gehonoreerd. Voor Rabarber wordt 442.678 euro in totaal geadviseerd vanuit de gemeente.

Enthousiast is de Commissie ook over de jonge Firma Mes, dat weliswaar een nieuwe aanvrager is, maar toch de aangevraagde 150.000 euro krijgt toegewezen. De aanvraag maakt een ‘levendige, dynamische en realistische indruk’. De samenwerkingen met het Nationale Toneel en het Theater aan het Spui worden positief ontvangen. Het Korzo Theater krijgt 1,4 miljoen euro. Dit bedrag is hoger dan de huidige subsidie (1.235.818 euro), maar lager dan de aanvraag (1,5 miljoen). De Commissie in erg te spreken over de aanvraag die onder andere ‘realistisch’ en ‘bevlogen’ is. Ook wordt de programmering geroemd.

Verder wordt de samenwerking tussen het NDT en Korzo zeer positief ontvangen en  perspectiefrijk bevonden. ‘Doordat het NDT een deel van het gemeentelijke budget inzet om samen met het Korzo vorm te geven aan de talentontwikkeling kan Korzo bovendien een deel van haar financiële probleem dat ontstaat door het wegvallen van de rijkssubsidie oplossen. Voor de Commissie is hierbij van belang dat doorstroom van talent uit Korzo naar het grootste Nederlandse moderne dansgezelschap meer dan tot nu toe tot stand kan komen.’

Toneelgroep de Appel blijft constant wat betreft subsidiegelden: het kreeg bijna 1,9 miljoen, vroeg ditzelfde aan en ook het advies luidt 1,9 miljoen. Het gezelschap heeft zijn sporen verdiend, maar blijft ‘gedurfd’ en heeft een duidelijk ‘eigen signatuur’. De artistieke kwaliteit is bovendien erg goed.

Ook De Dutch Don’t Dance behoudt het (tevens aangevraagde) bedrag van 156.927 euro. De producties zijn van wisselende kwaliteit, maar over het algemeen goed, aldus de Commissie. Het plan maakt ‘een heldere, gerichte en pragmatische indruk’.

Het Nederlands Dans Theater krijgt de aangevraagde 1.935.381 euro en blijft daarmee op hetzelfde subsidieniveau. Den Haag mag ‘nog steeds trots zijn op de internationaal toonaangevende positie’ van dit gezelschap, volgens de Commissie. Ook het Theater aan het Spui lijkt de bezuinigingen, in tegenstelling tot veel andere theaters, nog enigszins het hoofd te kunnen bieden, nu de subsidieaanvraag van 1.630.197 euro wordt gehonoreerd. Lonneke van Leth mag, volgens het advies, 60.000 euro subsidie van de gemeente tegemoet zien.  Het enthousiasme valt in de smaak, maar de Commissie hoopt dat de kwaliteit niet daarbij achter blijft.

De Koninklijke Schouwburg zou, met een advies van 2.870.000 euro, ongeveer dezelfde subsidie ontvangen. De kwaliteit is hoog en de reputatie in het land is goed. Dit bedrag ligt echter lager dan de aanvraag doordat de Commissie de aanvraag voor internationale programmering (100.000 euro) niet honoreert.

Voor het Holland Dance Festival is het nog even afwachten. Wanneer het door het Fonds wordt gesteund, krijgt het ook 500.000 euro van Den Haag.

Tot slot zou de Commisie met het nieuwe Opera2Day graag zien dat het operaleven in Den Haag wordt aangewakkerd. De aanvraag van 275.000 euro wordt gedeeltelijk toegekend, met 200.000 euro.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

U kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

Verwante artikelen

Tags

  • Elders

    Nog geen andere recensies