De Warme Winkel wordt toneelgroep Amsterdam. Dat schrijft het gezelschap vandaag in een persbericht. De nieuwe naam (met een kleine t) sluit volgens de makers ‘naadloos aan op hun reputatie van toe-eigening en kunsthistorisch bewustzijn, brutaliteit en experiment’. 

‘Gezien de reputatie van het gezelschap kan dit als een grap worden geïnterpreteerd. Dat is het niet’, schrijft De Warme Winkel in een persbericht dat het vanochtend verstuurde. Volgens het gezelschap is het al sinds de oprichting op zoek naar een naam die beter communiceert waar het voor staat en meer publiek kan trekken.

De Warme Winkel, met als huidige artistieke kern Vincent Rietveld, Ward Weemhoff en Florian Myjer, is een gezelschap dat graag rekenschap aan de geschiedenis aflegt. De voorstellingen behandelen thema’s als originaliteit, authenticiteit, herinnering en repertoire, meestal met een grote dosis ironie. Zo plagieerde het gezelschap integraal Café Müller van Pina Bausch in De Warme Winkel speelt De Warme Winkelrekende het af met het repertoiretoneel tijdens een voorstelling van Ivo van Hove in Achterkant en dit seizoen speelt het samen met reality-tv-sterren uit Temptation Island en Ex on the Beach Een oprechte ode aan de Ironie.

Toneelgroep Amsterdam is volgens De Warme Winkel ‘een naam met een rijke historie’. Tot 2018 was Toneelgroep Amsterdam (met hoofdletter T) de naam van het grootste stadsgezelschap van Nederland. ‘De in eerste instantie ongeïnspireerde fusienaam vanuit Toneelgroep Centrum en het Publiekstheater kreeg al snel betekenis door Gerardjan Rijnders, Sam Bogaerts en Jan Ritsema als poolsterren van het progressieve toneel. Ivo van Hove liet het gezelschap op alle mogelijke manieren haar vleugels uitslaan en zag het publiek verveelvoudigen.’ Het nieuwe toneelgroep Amsterdam wil in beide tradities floreren.

Na de fusie met de Stadsschouwburg Amsterdam ging Toneelgroep Amsterdam verder als Internationaal Theater Amsterdam (ITA). ‘ITA is uit de jas van Toneelgroep Amsterdam gegroeid, maar weggooien is zonde’, aldus DWW. ‘Dus raapt De Warme Winkel de jas die ITA liet slingeren met liefde en eerbied op en trekt hem aan.’

Het is een cadeau aan de stad. Die brutale, liefdevolle stad, die altijd tolerant naar anarchie is geweest. De stad die geschiedenis ademt en de stad waar bij uitstek grenzen verlegd kunnen worden. Staat Amsterdam niet voor bravoure, vooroplopen, barmhartigheid, heldhaftig en vastberadenheid? Zo’n stad verdient toch een ‘toneelgroep Amsterdam’.

In mei opent het nieuwe toneelgroep Amsterdam samen met theatercollectief BOG. een theaterbroedplaats achter station Sloterdijk: De Sloot. Dit moet een werkplaats voor theatermakers worden, met een volwaardige vlakke vloer theaterzaal en een kleinere zaal, repetitieruimtes, werkateliers en een groot café/restaurant.

Internationaal Theater Amsterdam laat weten volledig te zijn overvallen door het persbericht, waarover van te voren geen enkele vorm van contact zou geweest zijn. De kwestie moet verder nog intern overlegd en onderzocht worden, zegt hoofd communicatie Maurits Musch. ITA en De Warme Winkel werken al jaren samen en brachten drie coproducties uit.

De website toneelgroepamsterdam.nl verwijst vandaag nog door naar de website van ITA. De Warme Winkel gebruikt voor zijn toneelgroep Amsterdam het adres: https://Toneelgroep.amsterdam.

Om het publiek te laten wennen aan de nieuwe naam en misplaatst bezoek te voorkomen, belooft toneelgroep Amsterdam voorlopig een verwijzing naar de oude naam toe te voegen in alle uitingen. De makers schrijven goede hoop te hebben dat de nieuwe naam snel ingeburgerd raakt: ‘volgend seizoen heeft niemand het er meer over’.

Foto: Een oprechte ode aan de ironie, Sofie Knijff