De theaterrecensent blijft thuis. De theaterzalen zijn dicht, maar het online aanbod staat wagenwijd open. In plaats van voorstellingen te bezoeken, zap ik de komende dagen lukraak langs registraties, live-streams en andere online-projecten. Vandaag ben ik ouderwets radiorecensent en hoorde ik hoe de artiesten van het Amsterdams Kleinkunst Festival deze week via de ether alsnog hun publiek vinden.

‘Welkom bij het Amsterdams Kleinkunst Festival’, zingt een erg vrolijke radiojingle deze week dagelijks even na achten door de huiskamers, in auto’s en oordopjes. Op Radio 5 in het programma Volgspot staat deze week het afgelaste festival centraal. Presentatrice Astrid de Jong bedacht samen met AKF-directeur Daniël van Veen het idee om alle artiesten van het festival alsnog in de (auditieve) schijnwerpers te zetten, met vrijdag als hoogtepunt de uitreiking van de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste kleinkunstlied van het afgelopen jaar.

Gisterenavond zou in De Kleine Komedie in Amsterdam eigenlijk de derde editie van De Avond van de Kleinkunst plaatsvinden. Het concept: (semi-)jonge theatermakers schrijven een vervolg op grote hits van vroeger.

In korte introductievideo’s op de website van Volgspot zie je hun eerste ontmoeting. Van der Laan en Woe ontmoetten Hans de Booij: ze mogen een vervolg schrijven op diens ‘monsterhit’ Annabel (tekst: Boudewijn de Groot en Herman Pieter de Boer) uit 1987. Hoe is het Annabel daarna vergaan, vragen ze zich tijdens de ontmoeting af. Misschien zijn zij wel de kinderen van Annabel en de ik-persoon.

Zanger en cabaretier Senne Guns ontmoet Peter Koelewijn. Hij maakt een vervolg op zijn hit Je wordt ouder papa uit 1977 (Guns, uit 1986: ‘Ik kende het niet.’). Hij wil een antwoord schrijven vanuit het perspectief van de zoon. ‘Er komt maar één moment dat je net zo oud bent als je vader, en dat is als je vader er niet meer is.’

Elke Vierveijzer werd gekoppeld aan Karin Bloemen. Ze werd gevraagd een vervolg te schrijven op Bloemens hit Geen kind meer (tekst: Jan Boerstoel) uit 1996, over de dag waarop je moeder sterft. Vierveijzer wil een antwoord schrijven vanuit het perspectief van een moeder die haar eigen moeder nooit gekend heeft.

Marcel Harteveld ontmoet Edga Burgos (Trafassi) voor een vervolg op Wasmasjien (1885). Want wat doe je na het wassen, vraagt Harteveld zich af? Strijken! Peter van Rooijen ontmoet Ernst Jansz van Doe Maar, ter inspiratie voor zijn vervolg op De Bom (1982). Martijn Kardol ten slotte spreekt Peter de Koning, de man achter de hit Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistente (1995). De Koning, terugblikkend op het onverwacht enorme succes van dat nummer: ‘Je moet vechten tegen je eigen imago. En dat verlies je.’

Dus met genoeg om me op te verheugen, zette ik gisterenavond om acht uur de radio aan. Helaas kregen we, na de hysterische jingle, geen nieuwe liedjes of ook maar fragmenten daarvan, geen teasers of ruw materiaal. De Jong heeft een oud fragment uitgezocht van de eerste editie van De Avond van de Kleinkunst: met Suzanne van Nol Havens (VOF de Kunst) en Kiki Schippers’ antwoord daarop: #metoo. Na een half uurtje AKF gaat Volgspot over op de orde van de dag. De Avond van de Kleinkunst zelf wordt, hopelijk, later dit jaar hernomen. Leuker natuurlijk, want live en zo was het eigenlijk bedoeld.

De aandacht die Volgspot aan het AKF schenkt is lovenswaardig, maar de eerste twee afleveringen zijn ook wat braaf (en met een krap half uurtje bovendien zuinigjes). Het afdraaien van archiefmateriaal en wat (oppervlakkige) interviewtjes (maandagavond kwamen oud-finalisten Rosa da Silva en Meester Alex, die eigenlijk met een double-bill op het festival hadden gestaan, rakelings aan het woord) zijn natuurlijk prettig voor elke van werk verstoken artiest, maar ik had op een wat meer artistieke en creatieve insteek gehoopt. ‘Welkom bij het Amsterdams Kleinkunst Festival’? Behalve die jingle, die de hele week in je kop blijft zitten, blijft er vooralsnog niet veel van hangen.

Illustratie: Herman van Bostelen, met daarin de publiciteitsfoto van De Avond van de Kleinkunst door Jaap Reedijk.


Volgspot staat ook de rest van de week deels in het teken van het AKF. Het programma is dagelijks tussen 20:00 en 22:00 uur te beluisteren op Radio 5. Terugluisteren kan hierOp de website van Volgspot staan bovendien filmpjes en audiofragmenten van de ontmoetingen tussen de artiesten van deze editie van De Avond van de Kleinkunst. De tweede editie van De Avond van de Kleinkunst (2019) wordt aanstaande zondagmiddag om 13:21 uur uitgezonden op NPO1.