Onze selectie uit het online theateraanbod van deze week. 

1. METAMORPHOSIS van Het Nationale Ballet
Ter viering van International Dance Day, lanceert Het Nationale Ballet vandaag de filmopname van de nieuwe dansvoorstelling van David Dawson. De choreografie van de Britse choreograaf is gemaakt voor 23 dansers en gebaseerd op het gelijknamige pianovijfluik van Philip Glass. De compositie creëert een intieme sfeer en dat zal zich volgens Dawson weerspiegelen in de dans.
Donderdag 29 april. Gratis te zien via het YouTube-kanaal van Het Nationale Ballet.

2. Laura zegt Sorry van Laura van Dolron
Laura van Dolron wilde eerst haar voorstelling Sarte zegt sorry hernemen en streamen, maar ontdekte dat ze liever zelf sorry wil zeggen. In de Antwerpse Studio kijkt ze in de spiegel en bevraagt zichzelf en bevriend acteur Steve Aernouts. Wat is burgerplicht: een mondmasker dragen of je kritisch verhouden tot het beleid? En lukt het ons om te blijven praten ook al kiezen we een andere houding ten opzichte van wat er aan de hand is? In twee dagen schrijft Van Dolron  een nieuwe tekst, zegt sorry en komt online zo dichtbij ‘als verantwoord is’.
Donderdag 29 april om 20:00 uur. Kaarten (€ 10,00) zijn verkrijgbaar via de website van de Studio.

3. In tijden van crisis 2.0 van Martijn Kardol
‘Precies een jaar geleden schudden we elkaar voor het laatst de handen. Inmiddels zijn we alweer een aantal golven verder, weten we steeds meer, en zijn er tientallen nieuwe varianten van het virus. Hoogste tijd dus voor een nieuwe variant van deze crisisvoorstelling; hoogste tijd voor In Tijden van Crisis 2.0!’ Cabaretier Martijn Kardol neemt het publiek mee naar de Goudse Schouwburg en speelt onder andere vanuit de laad en los, de orkestbak, de kleedkamers en het directiekantoor.
Vrijdag 30 april om 20:00 uur. Kaartjes (€ 10,00) zijn verkrijgbaar via de website van de Goudse Schouwburg.

4. Simons Lab van Veenfabriek 
In een dertiendelige online miniserie onderzoekt Veenfabriek-maker Simon Boer het theater van de toekomst. Als acteur, knutselaar en theatermaker laat hij zien wat er allemaal mogelijk zou zijn als we de techniek van nu écht rigoureus durven te gebruiken. Om in delen te bekijken of in één keer te bingen. Boer maakte Simons Lab als afsluiting van het tweejarige talentontwikkelingstraject ‘De Ontdekkingen’ bij de Veenfabriek.
Vanaf 1 mei voor iedereen gratis te zien op de speciaal gebouwde website simonslab.nl

5. Dido en Aeneas van Music Stages en Muziekgebouw
Muzikaal leider Michael Gieler wil in Henry Purcells beroemdste opera verleden en heden met elkaar verbinden. Zijn nieuwe versie kreeg een nieuw geschreven proloog van dichter Julia-Beth Harris en componiste Meriç Artaç, maar verwijst ook naar de première van de opera in een Engelse meisjesschool. ‘Hierdoor ontstaat een modern verhaal over het spanningsveld tussen macht en onmacht, tussen plichtsbesef en hartstocht.’ De voorstelling wordt geregisseerd door Peter Leung.
Zaterdag 1 mei om 14:15 uur. De livestream is gratis toegankelijke via de website van het Muziekgebouw.

6. Echo van Yoka van Zuijlen en Nanko Goeting
Op 1 mei doet het Circusstad Festival virtueel zijn plannen voor 2021 uit de doeken. Het hoogtepunt van het alternatieve programma is de première van een nieuwe docufilm Echo, geregisseerd door Yoka van Zuijlen en Nanko Goeting in opdracht van het festival. Verschillende circusartiesten laten in de film Rotterdam zien ‘zoals je de stad nooit eerder zag’.
Zaterdag 1 mei om 20:00 uur. Via de website kan men zich voor dit event inschrijven.

7. Kikker zingt en leest voor (2+) van Theater Terra
Kikker kan zwemmen en springen als de beste. Maar hij kan niet vliegen, zoals Eend. En niet lezen, zoals Haas. En geen taarten bakken, zoals Varkentje. ‘Natuurlijk niet’, zei Haas. ‘Want jij bent een kikker! En wij houden van je zoals je bent.’ Nadat kinderen over de hele wereld hebben kunnen genieten van de Kikker-musicals van Theater Terra, speelt het gezelschap nu een kleine intieme voorstelling. Kikker zingt de leukste liedjes uit de Kikker-musicals en vertelt zelf al zijn avonturen. Naar de bekende boeken van Max Velthuijs.
Zondag 2 mei om 11:00 uur. Kaarten (€ 11,00) zijn verkrijgbaar via de website van Theater de Omval

8. De onzichtbare man van Diederik van Vleuten en Andere Tijden
Cabaretier Diederik van Vleuten vertelt het waargebeurde verhaal van een ter dood veroordeelde SS’er, die zich na de oorlog 29 jaar voor de autoriteiten bij zijn ouders op zolder verbergt. Het gaat om Jacques Philippa, die in de oorlog leiding geeft aan de beruchte bloedploeg Norg in Drenthe. In 1974 wordt hij eindelijk opgepakt. De Andere Tijden-redactie en Van Vleuten transformeren het ongelooflijke verhaal samen tot een vernieuwende cross-over vertelling. Van Vleuten ontwikkelde de laatste jaren een geheel eigen ‘stand-up history’-genre, met theaterprogramma’s als Daar werd wat groots verricht, Buiten schot en Mijn nachten met Churchill.
Maandag 3 mei om 20.30 uur op NPO 2.

9. Theater Na de Dam 2021
Theater Na de Dam is inmiddels traditie. Sinds 2010 spelen op 4 mei om 21.00 uur in het hele land artiesten, toneelspelers, muzikanten en jongeren voorstellingen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog of via die oorlog reflecteren op de huidige tijd. Ook dit jaar brengen vele makers, huizen en gezelschappen op diverse manieren verdieping aan de herdenking. Zij maken films, livestreams, podcasts, theatrale wandelingen of brengen brieven rond. Grote namen op het online programma zijn onder andere DE CRUX volgens Westerling van Stichting Swarte Kunst en Het Nationale Theater, Een Duits leven door Hannah Hoekstra, Speelruimte van Esmay Usmany, Oorlog, stel je voor dat het hier is van De Stokerij, Boekman van De Nationale Opera en Alles in mij van Khadija Massaoudi. Daarnaast wordt het programma Vuur van de vrijheid, dat in samenwerking met ITA, Theater Na de Dam en de NOS ontstond, op NPO 1 uitgezonden.
Dinsdag 4 mei, 21:oo uur. Een overzicht van alle voorstellingen en activiteiten is te vinden op de website van Theater Na de Dam.

10. Compact India Dans Festival van Korzo
Ook dit jaar programmeert Korzo het India Dans Festival volledig online. Op het online 3D platform Studio X is een combinatie van nieuwe creaties, hedendaagse en klassieke dansstijlen te zien. Premières komen van het Haagse Bharatanatyam-talent Poernima Gobardhan (My Pitṛs) en choreografe Kalpana Raghuraman (Tara met danseres Indu Panday en Fluïde met zangeres Shashwathi Jagdish en breakdancer Denden Karadeniz). In de ‘Pop-Up Room’ van Studio X is er een contextprogramma met onder meer live nagesprekken met nationale en internationale gasten.
5 t/m 9 mei. Meer informatie over het programma is op de website te vinden.

Foto: METAMORPHOSIS, Hans Gerritsen