De muziekfabriek, een coproductie van Oorkaan en het Calefax Rietkwintet, is in Duitsland onderscheiden met de Junge Ohren Preis 2012 in de categorie Best Practice – Konzert (beste jeugdmuziekvoorstelling). De prijs is een initiatief van Netwerk Junge Ohren, dat sinds 2006 prijzen uitreikt aan muziekproducties voor de jeugd onder het motto ‘Ausgezeichnetes für junge Ohren’, oftewel zeer geschikt voor jonge oren.

Van de honderd inzendingen uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg en Nederland nomineerde de jury vijftien projecten. De winnaars werden op 16 november bekendgemaakt in aanwezigheid van Barbara Kisseler, wethouder van Cultuur in Hamburg. Het is de eerste keer dat de prijs wordt uitgereikt aan een productie uit een niet-Duitstalig land.

De woordenloze muziekvoorstelling De muziekfabriek (6+) ging in 2010 in première en toert sindsdien door binnen- en buitenland. De regie is in handen van Annechien Koerselman (eindregie en script) en Oda Buijs (spelregie). Jessica de Heer (artistiek directeur Oorkaan) en Anneke Hogenstijn (interim-manager Calefax) namen de prijs in ontvangst tijdens de uitreiking in Hamburg. Calefax, bestaande uit Oliver Boekhoorn (hobo), Ivar Berix (klarinet), Raaf Hekkema (saxofoon), Jelte Althuis (basklarinet) en Alban Wesly (fagot), kon niet bij de prijsuitreiking aanwezig zijn vanwege een tournee door de Verenigde Staten.

Uit het juryrapport: ‘De muziekfabriek geeft terloops een fascinerende en levendige kijk op de geschiedenis, bouw en speeltechniek van de houtblaasinstrumenten, en wel in muzikale communicatievormen. De structuur van de verwerkte composities en muziekstijlen wordt non-verbaal in een spannende handeling voor kinderen begrijpelijk gemaakt. Het project stimuleert ze om te experimenteren en vervult daarin een voorbeeldfunctie.’

(foto: Ronald Knapp)