Dit najaar worden De kus (Ger Thijs), Gif (Lot Vekemans) en De verleiders: de casanova’s van de vastgoedfraude (George van Houts) verfilmd. Het is de aftrap van het vijfjarige project De overstap, waarbij elk jaar drie succesvolle, Nederlandstalige theaterproducties worden verfilmd. Met De overstap wil producent Anton Smit (BrideFlight, De Tweeling, Cloaca) eigentijdse toneelstukken nieuw leven inblazen en aan een groter publiek tonen.

De overstap komt voort uit de noodzaak om de komende jaren nieuwe wegen in te slaan bij het realiseren van speelfilms. Het idee is dat de makers van de theaterproductie nauw betrokken blijven bij de totstandkoming van de verfilming. Voor alle drie de producties geldt dat de schrijvers of bewerkers van de theaterproductie ook verantwoordelijk voor het filmscript zullen zijn. De overstap hoopt bovendien op deze manier het hedendaagse toneelrepertoire ook voor nieuwe generaties te behouden.

Behalve een bijdrage van de VPRO, het Filmfonds, het Mediafonds en het Fonds voor de Podiumkunsten, worden particulieren opgeroepen zich financieel aan Stichting de Overstap te verbinden. Om de financiering volledig rond te krijgen zijn in totaal tienduizend participanten nodig die jaarlijks een bedrag van minimaal honderd euro doneren. De donateurs worden uitgenodigd voor een exclusieve première van de films en genieten bovendien van aanzienlijke fiscale voordelen, omdat aan de stichting een ANBI (Algemeen Nut Beoogde Instelling) status is toegekend. Dankzij de Geefwet voor Cultuur leidt dit tot extra voordeel bij de inkomstenbelasting.

Anton Smit produceert de films in samenwerking met Fu Works (Kenau, Tirza, Oorlogswinter, Zwartboek). Als alles volgens plan verloopt gaan de drie filmproducties in het voorjaar van 2015 in première.

De verleiders: de casanova’s van de vastgoedfraude (theatervoorstelling), foto: Ben van Duin