De Vlaamse theatercollectieven De KOE en Hof van Eede fuseren per 1 januari 2022 tot DE HOE. De nieuwe zelfbenoemde ‘gezamenlijke vervelling’ zal zowel vanuit Antwerpen als Gent gaan opereren, in samenwerking met CAMPO en wisselende jonge collectieven.

DE HOE bestaat straks uit Ans Van den Eede, Greg Timmermans, Natali Broods, Peter Van den Eede, Wannes Gyselinck en Willem de Wolf.  Hun vaste kern vullen ze elk anderhalf jaar aan met een ander jong collectief, te beginnen met Disappear Here rond Mitch Van Landeghem en Carine van Bruggen.

Naast een verwijzing naar hun oude namen, zitten er meer betekenislagen in ‘DE HOE’, legt actrice Natali Broods uit in de Vlaamse krant De Standaard. ‘Het “hoe” komt er sterk uit naar voren, en laat de zoektocht naar hoe je theater maakt net zijn wat beide gezelschappen kenmerkt’.

De Koe werd in 1989 opgericht door Peter Van den Eede en Bas Teeken. In wisselende samenstellingen maakt het gezelschap al meer dan dertig jaar persoonlijke, filosofische, absurdistische en (impliciet) politieke voorstellingen, waarin alles bevraagd en hardop geëxploreerd wordt. Sinds 2011 bestaat de artistieke kern uit Peter Van den Eede, Natali Broods en Willem de Wolf.

Het Hof van Eede werd in 2011 opgericht door de dochters van Peter Van den Eede, Ans en Louise. Later werd het een gezelschap rond Ans, Wannes Gyselinck en Greg Timmermans. Het collectief deelt met De Koe een grote liefde voor filosofisch zelf geschreven teksttheater.

Achter de schermen werken de collectieven al enkele jaren samen. Onlangs brachten ze hun eerste coproductie uit: David of hoe we ons bedacht hebben, het eerste deel van een trilogie rond schrijver David Foster Wallace.

Met de fusie hoopt Hof van Eede na tien jaar projectsubsidies, ook zakelijk te kunnen doorgroeien. Meerdere Vlaamse gezelschappen maakten onlangs dezelfde afweging. Dansgezelschappen Les Ballets C de la B en Kabinet K kondigden aan te gaan fuseren tot La Geste, muziektheatergezelschap Zonzo Compagnie gaat samen met het kleinere Post uit Hessdalen en kunstencentrum Nona met theatergroep Abattoir Fermé en muziekplatform Jazzlab. Met deze fusies hopen zij op een beter startpositie in de komende Vlaamse subsidieperiode (2023-2027), waarvoor deze week de aanvragen moesten worden ingediend.

Foto: Koen Broos