De Roel Oostraprijs voor het meest gastvrije theater voor zijn bespelers gaat dit jaar naar Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Directeur Arthur Oostvogel neemt de prijs vanmiddag in zijn theater in ontvangst. Hij krijgt dan het bronzen beeld ‘Lichtvoetig’, gemaakt door kunstenares Helga Kock Am Brink. 

Acteurs en dansers reiken de Roel Oostraprijs sinds 2014 uit aan het voor hen meest gastvrije theater van het afgelopen seizoen. Leden van de beroepsvereniging van acteurs (ACT), Nederlandse Toonkunstenaars Bond (NTB) en Kunstenbond FNV mogen stemmen.

In een persbericht betitelen de organisaties De Harmonie als een ‘enorm mooi theater, waar een mooie sfeer is en er goed wordt gezorgd voor de spelers’. Ook roemen ze ‘de heel gastvrije werknemers’.

De Roel Oostraprijs is vernoemd naar Roel Oostra (97jr), bekend om zijn gastvrijheid als directeur van De Lawei. Hij had oog voor de ‘primaire’ behoefte van de artiest en was altijd zeer attent. Eerdere winnaars van de Roel Oostraprijs zijn de Toneelschuur Haarlem (2014), Theater Rasa (2015), Theater Concordia Enschede (2016) en Parktheater Eindhoven (2017).