De dansvoorstelling Roses uit 2013 van de Nederlandse choreografe Wies Merkx van De Dansers heeft op het Lichtblicke Festival in Neurenberg (Duitsland) de prijs voor beste voorstelling gewonnen. Een publieksjury selecteerde de winnende voorstelling op dit internationale festival voor jeugdtheater. 

De jury prees met name de emotionele invloed van de voorstelling op het publiek: ‘Of de gehele groep zich nou acrobatisch met elkaar en door elkaar had geknoopt om de sterke gezamelijkheid uit te drukken, of een eenling dansend zijn gevoel tot uitdrukking bracht: iedereen in de zaal kon zich op eigen manier inleven in de gebeurtenissen’, aldus het juryrapport.

Roses is een internationale coproductie tussen het Utrechtse gezelschap De Dansers, het Duitse Theater Strahl en het Oostenrijkse Szene Bunte Wähne. De voorstelling won al eerder buitenlandse prijzen, zoals de Berlijnse Ikarus Award voor meest indrukwekkende jeugdvoorstelling.

Momenteel werken Wies Merkx, De Dansers en Theater Strahl aan een volgende internationale coproductie, The Basement. Deze voorstelling speelt in april 2016 in Nederland op Tweetakt (Utrecht), Motel Mozaïque (Rotterdam) en IETM in De Krakeling (Amsterdam).

Foto Roses: Joerg Metzner