De Dansers is het meest bereisde dansgezelschap van Nederland in 2013, gevolgd door Giulio D’Anna en het Nederlands Dans Theater. Hun werk werd het afgelopen jaar het vaakst in het buitenland vertoond.

De meest bereisde theatermaker van het land is muziektheatermaker Etienne Borgers, die ook in 2013 bovenaan de lijst eindigde. De tweede plek is voor Close-Act Theatre, een locatie- en straattheatergezelschap uit Tilburg, en de derde plek voor Toneelgroep Amsterdam.

Dit blijkt uit de jaarlijkse analyse van de internationale reikwijdte van Nederlandse culturele activiteiten in het overzicht Buitengaats, gepubliceerd door Dutch Culture. In Buitengaats verzamelt de gegevens met behulp van ambassades, sectorinstituten, fondsen, kunstenaars en culturele organisaties. Duitsland was, net als in 2011 en 2012, ook in 2013 de belangrijkste internationale bestemming voor elke Nederlandse kunstdiscipline. 

De voorstellingen van De Dansers waren in 2013 onder andere te zien in Duitsland, Oostenrijk, Japan, Korea, Noorwegen en België en won tevens verschillende internationale prijzen. De drie meest bereisde dansgezelschappen weken vooral uit naar Duitsland, Groot-Brittannië en Italië. Etienne Borgers speelde maar liefst 61 keer in Noorwegen en eindigt daarmee bovenaan de lijst. Close-Act Theatre reisde voornamelijk naar Duitsland, België en Groot-Brittannië en Toneelgroep Amsterdam naar Frankrijk, België en Groot-Brittannië.

(Roses  De Dansers, waarvoor De Dansers de Berlijnse IKARUS Award voor Beste Jeugdtheater won. Foto: Joerg Metzner)