Daria Bukvić neemt tijdelijk het artistiek leiderschap over van Toneelgroep Oostpool, nu artistiek directeur Marcus Azzini zijn functie tot nader order heeft neergelegd. Zij werkt hierbij nauw samen Charli Chung, Jan Hulst en Kasper Tarenskeen. Oostpool kondigde eerder dit jaar al aan dat deze vier makers per 2021 het artistieke team zouden versterken. Dat gebeurt nu vervroegd.

Het artistieke team van het gezelschap bestaat naast deze vier makers ook uit dramaturgen Madelon Kooijman en Fanne Boland.

‘Het feit dat onze nieuwe makers nu deze stap naar voren zetten, gevoegd bij het positieve advies van de Raad van Cultuur, geeft ons ontzettend veel vertrouwen in de toekomst van Oostpool. Ondanks dat we ons als gezelschap door het verdiepende onderzoek naar en het gesprek over grensoverschrijdend gedrag in een uitdagende tijd bevinden, voelen we onverminderd de noodzaak om de actualiteit te vertalen naar onze producties en de artistieke koers vast te houden.’ zegt zakelijk directeur Michiel Nannen.

Het gezelschap trekt de Édouard Louis-bewerking Geschiedenis van Geweld (gepland in januari 2021) terug. ‘De gevoeligheid van de inhoud tegen het licht van de huidige situatie bij Oostpool maakt het te complex voor eenieder die betrokken is’, zegt het gezelschap in een verklaring. Nina Spijkers neemt de regie over van Azzini van de voorstelling Laura H. en Jeroen De Man maakt de voorstelling Skylight; beide voorstellingen touren dit najaar volgens de richtlijnen opgesteld door het RIVM en de overheid. De voorstelling De Wildernis, een samenwerking tussen Oostpool en Wende in mei volgend jaar, gaat door.