Daria Bukvić wordt per 1 juni de nieuwe artistiek directeur van Toneelgroep Oostpool uit Arnhem. Afgelopen jaar was Bukvić al onderdeel van een interim artistiek leiderschapsteam, dat werd ingesteld na het vertrek van Marcus Azzini.

Daria Bukvić (Bosnië-Herzegovina, 1989) wordt samen met zakelijk directeur Michiel Nannen verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van het gezelschap. Volgens Nannen vertegenwoordigt Bukvić ‘een nieuw, radicaal geluid in het theaterlandschap en de maatschappij, dat veel weerklank vindt onder een jong en divers publiek’. Met de aanstelling kiest het gezelschap ‘niet alleen voor een van de meest belangrijke theatermakers van haar generatie, maar ook voor een bevlogen leider die wars is van het oude machtsdenken en kansen wil bieden aan nieuwe stemmen’.

Naast Bukvić bestaat het artistieke team van Toneelgroep Oostpool uit de theatermakers Charli Chung, Jan Hulst, Kasper Tarenskeen en dramaturgen Fanne Boland en Madelon Kooijman. Zij zullen samen de artistieke koers van het gezelschap bepalen voor de komende vier jaar.

Vanaf de zomer zal Bukvić jaarlijks een voorstelling voor de grote zaal maken. Op 22 mei gaat haar regie van Fadua El Akchaoui’s theatersolo ‘Wrak’ in première, een coproductie van Toneelgroep Oostpool & ROSE Stories. Deze voorstelling zal tevens door de NPO worden uitgezonden op 28 mei. In november regisseert ze Hadewych Minis in de Nederlandse première van het stuk ‘Girls & Boys’ van de Britse toneelschrijver Dennis Kelly.

Bukvić studeerde in 2011 af aan de Toneelacademie Maastricht. In 2014 brak ze door met Nobody Home, een persoonlijke voorstelling over vluchtelingen die werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival. Diezelfde eer ontving ze in 2018 en in 2020 voor haar volgende theaterhits Melk & Dadels (ROSE stories & Stichting Daria Bukvić) & Othello (Het Nationale Theater). Bukvić werd meerdere malen bekroond voor haar werk. Zo ontving ze een Zilveren Krekel voor haar jongerenvoorstelling It’s My Mouth I Can Say What I Want To (Toneelgroep Oostpool & Theater Sonnevanck) en kreeg ze in 2016 de Amsterdamprijs voor de kunst. Harper’s Bazaar riep haar in 2018 uit tot een van hun 14 ‘Women of the Year’. In de zomer van 2021 zal haar eerste speelfilm Meskina te zien zijn in de bioscoop. Momenteel vinden de opnames plaats voor de televisieserie gebaseerd op haar voorstelling Melk & Dadels, deze serie zal naar verwachting dit najaar op NPO 3 te zien zijn.

Bukvić laat weten zich enorm bevoorrecht te voelen met de nieuwe functie. Samen met het artistieke team wil ze ‘bouwen aan een veilig, inclusief en spraakmakend gezelschap dat uitdagend theater maakt voor een breed publiek. Theater dat je hart en hoofd in vuur en vlam zet. Theater geworteld in het hier en nu. Theater dat toegankelijk is voor iedereen, en zeker ook voor mensen die normaal gesproken niet zo snel hun weg naar het theater weten te vinden. Oostpool is een oud gezelschap met een rijke geschiedenis, dat nu gerund gaat worden door een stel jonge honden vol energie, urgentie en hoop voor de toekomst.’

Foto: Linda Stulic