Danser, docent en choreograaf John Wooter is op 23 augustus overleden. Wooter zette zich zijn hele carrière in voor het meertalige ‘nieuwe danslijf’, onder meer met de danstraining Physical Dynamics. Hij was al lange tijd ziek. 

Na zijn opleiding aan de dansacademie te Tilburg, de Rotterdamse Dansacademie en de Mudra-school van Maurice Béjart, zette Wooter (Paramaribo, 1964) zich al snel op de kaart met onder meer verschillende producties van Cosmic Illusion en grote musicals als Faya en Jeans.

Hij was zelf opgeleid in meer academische genres als Klassiek, Modern, Jazz en Folklore, maar zocht zijn hele carrière naar verbinding met breakers en hiphoppers. Vaak functioneerde hij daarbij als een talentontwikkelaar. Hij coachte, begeleidde en stimuleerde veel jonge dansers (waaronder Dalton Jansen) om hun weg te vinden naar een kunstvakopleiding of gerenomeerd instituut.

Zo bracht hij in 2001 de 010 B-Boys, een Rotterdamse danscrew, in contact met het Scapino Ballet, wat resulteerde in een duet tussen het modern klassieke dansidioom en pure breakdance. In 2006 lanceerde hij het Nederlandse Urban Dance Concours voor dansers met ‘urban’ specialisme in combinatie met klassieke en moderne danstechnieken. Ook jureerde hij meermaals bij de Kunstbende en werkte twaalf jaar lang als projectcoördinator bij de SKVR in Rotterdam.

In 2010 onderzocht Wooter in Hombre de fusie tussen academische dans en meer straat gerelateerde dansstijlen, wat hij verder uitwerkte in de danstheaterproductie Get On The Good Food (2012). Hij concentreerde zich steeds meer op wat hij ‘het nieuwe danslijf’ noemde. Hij wilde meertalige lichamen trainen, die zowel ballet als breakdance beheersten en dus zowel op de bal van hun voet konden staan als op hun hoofd.

Voor de conditionering van dat nieuwe danslijf ontwikkelde hij Physical Dynamics, een trainingprogramma met elementen en technieken uit zowel de academische dans als breakdance, capoeira, acrobatiek en turnen. Hij doceerde het vak onder meer aan de dansacademies van Fontys in Tilburg en ArTeZ in Arnhem.

Aan Fontys was Wooter ruim tien jaar verbonden. Naast het lesgeven, was hij betrokken bij audities, assessments en dacht hij graag mee over onderwijsontwikkeling. Op de site van de opleiding wordt hij herdacht als ‘een warme, lieve collega, een betrokken en toegewijde docent en een prachtig en bijzonder mens’.

Wooter kampte al langer met gezondheidsklachten en was de laatste tijd ernstig ziek. Dinsdag overleed hij aan een hartstilstand.  Volgens Fontys kon Wooter ‘als toegewijd danser maar moeilijk accepteren dat zijn lijf hem in de steek liet. Een lichaam dat hij zijn hele leven trots heeft gekoesterd en goed heeft onderhouden. In het ziekenhuis vroeg het personeel hem geregeld om te laten zien waarin hij als ‘dansleraar’ dan les gaf. Trots demonstreerde hij dan zijn kunnen met een luid applaus als gevolg.’