Danstheater AYA heeft de Marburger Kinder- und Jugendtheaterpreis gewonnen voor de voorstelling Eerste keer. Een achtkoppige jury, bestaande uit vijf jongeren en drie volwassenen, verkoos de voorstelling tot de beste van het Duits theaterfestival Hessischen Kinder- und Jugendtheaterwoche. De jaarlijkse prijs, die behalve uit een oorkonde bestaat uit een geldbedrag van tweeduizend euro, werd zaterdag 5 april in Marburg (DE) uitgereikt aan artistiek leider en oprichter van het gezelschap Wies Bloemen.

In zijn rapport roemt de jury hoe het gezelschap de thematiek heeft vertaald naar dans en beweging. ‘Wies Bloemen en haar danseressen en dansers hebben een meeslepend stuk gemaakt, door dat wat jongeren vaak moeilijk in woorden kunnen vangen, in een prachtige lichaamstaal te vertalen.’ Bloemen, die ook verantwoordelijk is voor de choreografie en de regie van de voorstelling, ziet de prijs als een bevestiging van AYA’s succes in Duitsland.

Wies Bloemen richtte het dansgezelschap AYA op in 1990, aanvankelijk als gezelschap voor volwassenen. Een succesvolle jongerenvoorstelling in 1996 deed Bloemen de koers van het gezelschap verleggen. Sindsdien maakt danstheater AYA uitsluitend jongerenvoorstellingen waarbij actuele thema’s uit de belevingswereld van de doelgroep als uitgangspunt voor voorstellingen dienen.

(Foto: Eerste keer – Danstheater AYA)