Bij zijn afscheid van Introdans is oprichter en directeur Ton Wiggers met meerdere onderscheidingen gelauwerd. Naast de Dansspeld van de Nederlandse Dansdagen, erepenningen van de provincie Gelderland en Arnhem, ontving hij ook de Koninklijke eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje.

Op 25 juni nam Ton Wiggers in Stadstheater Arnhem afscheid van het gezelschap waar hij de afgelopen 50 jaar leiding aan gaf.  Aan het eind van de avond reikte Introdans’ beschermvrouwe Prinses Margriet hem namens Koning Willem-Alexander de eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje uit. De onderscheiding werd bij Koninklijke Beschikking aan hem toegekend ‘wegens zijn bijzondere persoonlijke verdiensten, onder meer vanwege zijn inzet voor het innovatieve en inclusieve karakter van de dansproducties, zijn bijdrage aan het voor een breed publiek toegankelijk maken van moderne dans en het betrekken van de regio bij het dansgezelschap’.

Daarvoor had de directeur van de Nederlandse Dansdagen, Ronald Wintjens, Wiggers al verrast met de Dansspeld, een teken van verdienste binnen het Nederlandse dansveld. Volgens Wintjes heeft Wiggers ‘een memorabele bijdrage’ geleverd aan de danscultuur. ‘Decennialang heeft hij zijn kennis, wijsheid en ervaring ingezet en overgedragen binnen het Nederlandse Dansveld, waarmee hij een ontwikkeling in gang heeft gezet die een cruciale en blijvende impact heeft gehad op de Nederlandse danssector.’

Als blijk van waardering voor zijn Gelderse verdiensten ontving Wiggers uit handen van commissaris van de Koning John Berends de Gouden Erepenning van de Provincie Gelderland. Burgemeester Marcouch mocht namens een unaniem college de Gouden Stadspenning opspelden.

Foto: Hans Gerritsen