De voorstellingen DAD van Nasrdin Dchar (Theaterbureau De Mannen, coproductie De Verlichting) en De Vader (Senf Theaterpartners i.s.m. Kik Productions) zijn de grote publieksfavorieten van het afgelopen theaterseizoen, zo blijkt uit een enquête gehouden door het Nederlands Theater Festival.

Dad is de tweede solovoorstelling van Nasrdin Dchar. Na de succesvoorstelling Oumi, over zijn moeder, staat nu niet alleen Dchars vader, maar ook zijn eigen vaderschap centraal. Nasrdin (‘Nas’ voor vrienden) vertelt over zijn afkomst, zijn jeugd, maar vooral over zijn kijk op de Nederlandse samenleving en de toekomst van dit land.

De vader van de Franse auteur Florian Zeller schetst de Werdegang van André, van beginnende dementie tot volledig de weg kwijt. Met alles erop en eraan, van vergeetachtigheid tot verlies van décorum. Acteur Hans Croiset zette hem vlijmscherp neer. ‘Vilein, boosaardig, lomp en tegelijkertijd kwetsbaar en angstig. Hij spéélt de verwarde oude man niet, hij ís die man’, schreef Mieke Zijlmans op Theaterkrant.

Beide voorstellingen werden ook al van de vakjury van het Nederlands Theater Festival geselecteerd en zouden daarom sowieso al op het festival in september te zien zijn; De Vader in Stadsschouwburg Amsterdam, DAD in Koninklijk Theater Carré.

Foto: Anne van Zantwijk